2021. augusztus 22., vasárnap

ÖT DRÁMAI NAP KRÓNIKÁJA – VARSÓ, PRÁGA ÉS POZSONY IS AFGÁN MENEKÜLTEKET FOGAD

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: BŐTÖS BOTOND
2021.08.21.


A tálibok által egy napja megszállt Kabulból augusztus 16-án felszállt az első cseh repülőgép, kimentett cseh és afgán állampolgárokkal a fedélzetén. Szlovákiából és Lengyelországból is aznap repülőgépek indultak el Afganisztán felé. Ugyanezen a napon Lengyelország miniszterelnöke felszólította hazája politikusait, hogy ne használják ki az afgán válságot menekült-ellenes hangulat gerjesztésére. Magyarországon egy külügyi államtitkár nyilatkozott: szó sem lehet afgán menekültek befogadásáról. Hogyan kezelték a visegrádi országok a kabuli reptér drámáját?

A menekültellenesség és az EU migrációs politikájának elutasítása a visegrádi négyek csoport legerősebb közös politikai nevezője évek óta. Noha a csoportot alkotó négy közép-európai ország között többféle törésvonal és véleménykülönbség is létezik, de menekültekkel szembeni politikájuk nagyrészt azonos. A koronavírus világjárvány miatt azonban a menekült-kártya a visegrádi országokban is sokadrangú témává vált.

A napokban történt afgán hatalomváltás és NATO csapatkivonások miatt most mégis sokan a menekültválság kiújulásától tartanak, amit a szélsőjobboldali, populista politikai erők használhatnak fel politikai céljaikra. Az elmúlt napok eseményei árnyalták a cseh, a lengyel és a szlovák kormány menekültpolitikáját.

A magyar kormánynak nemcsak narratívája ragadt be a 2015-ös szinten, de nem tudtak megfelelni a történelmi kihívásnak sem...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.