2021. augusztus 27., péntek

ROMÁK (ELŐ)VÁLASZTÁSA AZ ELLENZÉK ASZTALÁNÁL

MÉRCE
Szerző: RÉZMŰVES BENJÁMIN DÁNIEL
2020.08.27.


Miközben az ellenzéki oldalon rendre a választások bűnbakjaként kezelik a romákat, függetlenül attól, hogy ők maguk a legnagyobb vesztesei a politikai játszmáknak, keserű tapasztalat, hogy alig van közvetlen kapcsolat a politikusok és az ország legelmaradottabb vidékein élő emberek között. Hát kire, mire is szavaznának, ha a jobbára a városokban aktív politikai szereplők nagy részét jóformán nem is ismerik?! Hogyan lehet elvárni tudatos politikai részvételt azoktól, akiket meg sem szólítanak, be sem vonnak?

Mi, az 1 Magyarország Kezdeményezés aktivistái ezen a helyzeten kívánunk változtatni, mert hiszünk abban, hogy a romák aktív részvétele nélkül nincs sikeres demokrácia, nincs sikeres Magyarország. Itt az ideje, hogy meghallják a hangunkat, Magyarország sorsa közös ügyünk!

Az 1Magyarország Kezdeményezés fő küldetése egy mindenki számára élhetőbb ország, egy befogadóbb társadalom megteremtése. Kiemelt célkitűzésünk, hogy a magunk eszközeivel előmozdítsuk a peremhelyzetű társadalmi csoportok gazdasági-szociális, oktatási hátrányainak a csökkentését.

Szilárd meggyőződésünk, hogy a hátrányos helyzetű emberek, így a roma közösségek integrációja is az egész társadalom javát szolgálja. Valljuk, hogy a hátrányokat csökkentő, esélyeket biztosító társadalmi környezet megteremtése jelentős mértékben járul hozzá hazánk gazdasági, kulturális, demokratikus viszonyainak megerősítéséhez.

2019-es évi önkormányzati választásnál először használt, a magyar politikai repertoárban újnak tekinthető (ki)választási rendszer az előválasztás intézménye. Ezt a politikai eseményt a világ számos fejlett demokráciájában működő párt használja jelöltjeinek kiválasztására és politikai viziójának, szakpolitikai hangsúlyainak kiigazítására vagy meghatározására.

Ha jól csinálják, erős társadalmi megerősítést nyújt a győztes jelöltek vagy párt(ok) politikai céljainak, elképzeléseinek megvalósításához. Az előválasztás nem hozza el a bölcsek kövét, azonban a közös útkeresésben minden szereplő tanulhat egymástól, ami az ország javára válik...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.