2021. augusztus 24., kedd

SEMMIT SEM TUDNI AZ ISKOLAI ÉS ÓVODAI JÁRVÁNYPROTOKOLLRÓL, MARUZSÁTÓL VÁRNAK VÁLASZT A CIVILEK

MÉRCE
Szerző: CSENGEL KARINA
2021.08.24.


...
A civilek figyelmeztetnek: fel kell készülni a járvány iskolai, óvodai terjedésére, tekintve, hogy a középiskolások és a pedagógusok között ugyan elég nagy az átoltottság, azonban a 12 éven aluli és többségében a 12 és 16 év közötti gyerekek is oltatlanok, miközben a delta variánst az oltottak is képesek terjeszteni.

A civilek választ várnak a következő kérdésekre is:

- Tervezik-e tesztelni a diákokat a tanévkezdéskor? A tanév során hány naponta tervezik – a külföldi tapasztalatokra építve – tesztelni a diákokat?

- Hány iskolapolgár megbetegedése esetén kerülhet sor a jelenléti oktatásról digitálisra való átállásra, erről ki köteles dönteni, s hány órán belül? Kapnak-e ehhez döntési jogosultságot a szakképzéshez hasonlóan a köznevelésben is az intézményvezetők, vagy továbbra is napokat kell várni az operatív törzs döntésére?

- Lesz-e valódi, kiterjedt kontaktkutatás?

- Az eddigiektől eltérően megtudhatják-e a szülők minden esetben, ha az iskolában, az osztályban fertőzötteket találnak?

- Ha – akár csak a fertőzési gócokban – online oktatásra kényszerülnek az iskolák vagy egyes tanulók, kapnak-e ehhez eszközöket, internetet a rászorulók, kapnak-e a digitálisan oktatók hozzájárulást pluszköltségeikhez (áram, internet-előfizetés, eszközbeszerzés), várhatnak-e módszertani segítséget?

- Milyen intézkedésekkel kívánják segíteni a digitális oktatás során lemaradtakat?

- Az ombudsman állásfoglalásának megfelelően igazoltnak tekinthető-e a fertőzésveszély miatti hiányzás? Milyen esetekben kell az iskolának biztosítania az otthonmaradóknak a felkészítést, osztályzást?

- Milyen – reálisan megvalósítható – korlátozásokat terveznek jelenleg, illetve a járványhelyzet rosszabbodásával a tanórán kívüli iskolai tevékenységekre, a távolságtartásra, az iskolai étkezésre, a szakszolgálati tevékenységre, az ének- és testnevelésórákra, a szülők és iskolához nem tartozók belépésére, a maszkhasználatra stb. vonatkozóan?

Jogos az igény a kormány tervezett intézkedéseinek megismerésére, főleg miután Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap a Kossuth Rádióban kijelentette: a kormány és az operatív törzs egész nyáron dolgozott, és felkészült a negyedik hullámra. A miniszterelnök szerint a vírus ellen sem a maszkviselés, sem az elszigetelés nem fog segíteni, csak az oltás.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.