2021. augusztus 5., csütörtök

SZABAD SZEMMEL: ORBÁN UTÁN EPEDEZNEK AZ AMERIKAI KONZERVATÍVOK - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

NÉPSZAVA
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2021.08.05.


Az amerikai jobboldal részben rokonlelket, részben úttörő bajnokot talált Orbánban, akinek hazai uralma párosul azzal, hogy képes szembeszállni a liberálisokkal - írja a Washington Post. Lapszemle
.

Washington Post

Orbán után epedeznek az amerikai konzervatívok – írja Ishaan Taroor, az újság egyik vezető elemzője, miután a héten Budapestről megy a konzervatív amerikai Fox News vezető esti politikai showműsora. Összenő persze, ami összetartozik, így nem véletlen, hogy jelenleg Budapesten van Tucker Carlston, az amerikai jobboldal vélhetően legbefolyásosabb hangja, miután a korábbi Nr. 1. kénytelen volt kiköltözni a Fehér Házból.

A televíziós szakember a fehér sértettség megtestesítője az Egyesült Államokban, a szélsőjobbos, nacionalista, Trump-féle politika oszlopa. Olyanok ösztökélik, akik egyre nagyobb hatalmat élveznek a Republikánus Párton belül. Erősen bevándorlás-ellenesek, nem hisznek a szabad kereskedelemben. Felkarolják a gyakran vallásos és burkoltan rasszista nacionalizmust, miközben vívják a maguk rendíthetetlen kulturkampfját a multikulti, feminizmus, az LMBT-jogok és a liberalizmus vélt veszélyei ellen.

Carlson és a hasonszőrűek részben rokonlelket, részben úttörő bajnokot találtak Orbánban, akinek hazai uralma párosul azzal, hogy képes szembeszállni a liberálisokkal – főként az EU-ban. A műsorvezető már eddig is nem győzte dicsérni a magyar vezetőt, ám szinte egy szóval sem említette annak tekintélyelvű uralmát. Pedig az jól illusztrálja, miként csúszhatnak vissza a demokráciák. De hát az orbánizmus az amerikai jobboldal álmát képviseli: a hatalmat jó időre bebiztosította magának a választói körzetek határának átrajzolásával, illetve az igazságszolgáltatás megszállásával.

Kézben tartja a sajtó többségét, vazallusi hálózat élén áll, az idetartozó korrupcióval együtt. A hagyományos, etnikai nacionalizmussal kereskedik és folyamatosan veri a tamtamot a meglehetősen képzelt migrációs és kisebbségi fenyegetés miatt, valamint a hagyományos magyar életforma védelmében. Az oktatást megpróbálja hazafiasabbá tenni. A civilek elleni hadviseléshez kapcsolódva antiszemitizmussal vádolják. Az LMBT-ellenes jogszabály éles reakciókat váltott. Közben a kormány a jelek szerint újságírókat és ellenzékieket hallgatott le, ami pofon az unió adatvédelmi szabályainak.

Egy kis nemzetről van szó, amelynek gazdasága az EU-támogatások jóvoltából prosperál. A Fidesz azonban kínai kölcsönökre pályázik. És ez az állam lett a világ legerősebb országában a jobboldal vezérlő csillaga. Most itt tartunk, ám egy svéd elemzés nemrégiben kimutatta, hogy a Köztársaság Párt szintén az illiberalizmus felé tart.

A magyar ellenzék összefogását sokfelé az utolsó esélynek tartják, hogy megmentse a demokráciát és így potenciálisan az ország jövőjét az EU-n belül. Tudjuk, hogy Carlson kinek szurkol. 

Business Insider

A jobboldali Axel Springer többségi tulajdonában lévő amerikai üzleti portál idézi, hogy Magyarország két éve egy kijáró cégnek 265 ezer dollárt fizetett, mert be akart kerülni olyan műsorokba, mint a Carlson-show. Történetesen a tévés személyiség akkoriban (is) halálra dicsérte Orbánt, különösen annak etnonacionalista, bevándorlás-ellenes politikáját. Közben pedig leszedte a keresztvizet az EU-t irányító liberálisokról.

Most meg az amerikai szélsőjobb már ott tart, hogy modellnek tekinti Magyarországot, annak tekintélyelvű, migránsellenes vezére miatt. A Fox News egyhetes budapesti kirándulása meglepheti és zavarba hozhatja mindazokat, akik nem szorosan követik a fejleményeket. Akik viszont jártasak a dolgokban, azok számára nagyon is logikus a lépés. Sok tengerentúli csodálja az idegengyűlölő, LMBT-ellenes, tekintélyuralmi Orbánt. Úgy tekint rá, mint Trump hatékonyabb változatára.

Carlson azért van Magyarországon, hogy népszerűsítse a politikus antidemokratikus vonalát és szakértők aggódnak, hogy mit jelent ez az amerikai konzervativizmus jövője szempontjából. Hiszen a republikánusok továbbra is igyekeznek tisztára mosni január 6-át, korlátozni a választójogot és a lakosság egynegyede hisz a jobboldali autokráciában.

Ruth Ben-Ghiat a New Yorki Egyetemről úgy véli: Orbán alighanem az egyik legsikeresebb hatalmon lévő vezető, aki választási tekintélyuralmat vezetett be. Fenntartja a demokrácia látszatát, vannak választások, de csak színlegesek. Elveszi az igazságszolgáltatás és a sajtó önállóságát, lassan megfojtja a civil társadalmat. Pont erre haladnak a republikánusok is.

Carlson is ugyanazt a lakosságcsere elméletet szajkózza, mint Orbán. Sheri Berman, a Barnard College politológia professzora tavaly kijelentette, amikor a miniszterelnök teljhatalmat kapott a járvány miatt: Magyarország teljes mértékben diktatúra, nincs semmiféle enyhítő körülmény. Ha a szélsőjobb még jobban megerősödik az USÁ-ban, és így a politikai rendszer még közelebb kerül Orbán rezsimjéhez, akkor az potenciálisan visszavonhatatlan következményeket von maga után az amerikai demokrácia számára. 

Der Standard

A Gazeta Wyborcza főszerkesztő-helyettese attól tart, hogy hiába kemény most az Bizottság a lengyel kormánnyal szemben, a végére elfogy a bátorsága, akkor pedig Kaczynskiék még tovább építhetik le a demokráciát. Wielinski szerint a Varsónak küldött ultimátum ide vagy oda, nagy meglepetés volna, ha az bármi érdemi következménnyel járna. Pedig Brüsszelnek igaza van és nagy apparátus áll mögötte, ám félő, hogy minden marad a régiben, és a hatalom rövid pórázra veheti azokat, akik szerinte engedetlenek és ily módon hazafiatlan módon járnak el.

Az érintett bíráktól megvonják az immunitásukat és eltávolítják őket az apparátusból. Az egész mögött leginkább a szakminiszter áll, aki ilyen úton-módon igyekszik befolyásolni az ítéleteket és tesz a jogállamra, az EU alapelvére. Most persze még ott tartunk, hogy ha a Morawieski-kabinet nem engedelmeskedik a következő másfél hétben, akkor gigantikus bírságra számíthat és alighanem visszatartják az újjáépítési segélyt is. Sőt, lehet, hogy más forrásokat is leállítanak. Hiszen az igazságszolgáltatás gleichschaltolásával nem marad olyan intézmény, amely szavatolhatná az alapok törvényes felhasználását.

Emiatt pánik uralkodott el a lengyel vezetésen, csak Kaczynski őrizte meg a hidegvérét. Mindenkit utasított, hogy tartson ki az eddigi irányvonal mellett, mert megvan győződve arról, hogy az unió végén úgysem meri beváltani a fenyegetést. És nagyon úgy néz ki, hogy neki lesz igaza. Hiszen a közösség még egyszer sem vetett be ultimátumot valamely vita megoldására. Von der Leyen pedig nem az a típus, aki elmegy a legvégsőkig. Inkább a kompromisszumért fog mindent megtenni, még akkor is, ha az rossz lesz. De majd kiad egy közleményt, miszerint újra minden rendben van, és hogy az EU szereti a PiS Lengyelországát.

Az pedig a bíróságok után megindul a független sajtó ellen is. Pedig Brüsszel pontosan tudja, hol tart a jogállam felszámolása. De várhatóan még ez sem elég, hogy végre cselekedjen. 

Die Presse

Európa sikertörténet, a végét meg nem látni, de vannak, akik nagy erőkkel dolgoznak az unió szétverésén, hogy szakaszgyőzelmet érjenek el ezáltal. Sokan azt gondolják, hogy különösen a jobboldali populisták és nacionalisták tartoznak ide, de ők sehol sem lennének, ha az unió magasabb polcain nem segítenének be nekik. Utóbbiak igen hatékony módszereket mutatnak be, hogy az EU térden lője saját magát.

Például a holland miniszterelnöknek az a véleménye, hogy a magyaroknak immár semmi keresnivalójuk sincs a közösségben, csak sajnos, nem lehet kitenni őket. Idevág a magyar LMBT-törvény, amelyről lehet vitatkozni, de ez a terület nemzeti hatáskörbe tartozik. Ennélfogva ellenzői az alapértékekre hivatkoznak, amelyekről értelemszerűen nem lehet vita. A Nyugat egyre gyorsan értékváltáson megy át, nem tűr meg semmilyen ellenvetést, így a melegjogok szentek és sérthetetlenek. Hívei nem tudják kivárni, hogy egy-két évtized alatt a Kelet is eljusson odáig.

A luxemburgi diplomácia vezetője felvetette, hogy népszavazást kellene kiírni, megtűrik-e még Orbánt az unióban. Ezek után lehet-e csodálkozni azon, hogy a meggyőződéses európainak és Magyarország jó ismerőjének számító Georg Paul Hefty felvetette az FAZ-ben: a két politikus óvatlanul pont azt erősítette meg, amit Orbán mindig is mondott: hogy ti. Brüsszel nem akarja tagként az országot.

De mi történik akkor, ha Le Pen és/vagy Salvini is győz odahaza? Ellenük is felvonultatják ugyanezt a tüzérséget? Mennyi ideig állna ellen az EU egy ilyen teherpróbának? Szóval itt volna az idő véget vetni a nyomásgyakorlásnak más nemzetekkel szemben. Ugyanez áll a klímapolitikára is, amely ellen főként a lengyelek, csehek, románok és bolgárok tiltakoznak, mert ők főleg szénből állítják elő az energiát. Miközben Európa csak az üvegházhatás 8 %-áért felelős. Vagyis a Zöld Megállapodással nem fogja megváltani a világot, az visszafelé sül majd el. 

Süddeutsche Zeitung

A Bizottság elnöke azt közölte, hogy továbbra is bizonytalan, engedélyezi-e az Európai Gyógyszerhatóság az orosz vakcina használatát, mert a gyártó mindezidáig nem szolgáltatott elegendő érvényes adatot arról, veszélytelen-e beadni a készítményt. Márpedig ez von der Leyen szerint kérdéseket vet fel. Az oroszok azt állítják, hogy a Szputnyik V-t idáig 69 országban alkalmazzák, az EU-n belül Magyarországon és Szlovákiában az EMA jóváhagyása nélkül oltanak vele. Moszkva egyébként azt remélte, hogy az EU az őszig zöldre állítja számára a jelzőt, hiszen március óta vizsgálódik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.