2021. augusztus 15., vasárnap

SZABAD SZEMMEL: A VILÁGSAJTÓ LENGYELORSZÁGRA FIGYEL, MIKÖZBEN HAZÁNKRÓL SEM FELEDKEZTEK EL - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI SATÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA
Szerző: SZELESTEY LAJOS
202108.15.


Ugyan a lengyel jogállam lebontásával foglalkozik most mindenki, de ebből a szempontból azért Magyarországban is van potenciál.


Yahoo/Reuters

Izrael azonnali hatállyal hazarendelte ügyvivőjét Varsóból, miután a lengyel államfő bejelentette: aláírja azt a törvényt, amelynek értelmében legfeljebb 30 évet kapnak a náci időkben elvett javak tulajdonosai, hogy visszaköveteljék értékeiket. Naftali Bennett kormányfő kijelentette: országa nem hagyja annyiban, mert a lengyel döntés szégyenletes és meggyalázza a holokauszt emlékét.

Naftali Bennett külügyminiszter pedig azt mondta, hogy Lengyelország most először egy antiszemita és erkölcstelen törvényt fogadott el. Ily módon azonban antidemokratikus és nem liberális vonalra állt rá, nem tiszteli az emberi történelem legnagyobb tragédiáját. Ezért nem küldenek új nagykövetet Varsóba, a tel avivi lengyel képviselet vezetőjének pedig azt tanácsolják, hogy ne térjen vissza a szabadságról. Inkább magyarázza meg honfitársainak, mint jelent a Shoa (a Holokauszt izraeli megfelelője) Izrael népének, és hogy az mennyire nem hajlandó elfogadni az áldozatok emlékének semmibe vételét.

De ez még nem minden, tette hozzá a politikus, aki jelezte, hogy az ügyben egyeztetnek az Egyesült Államokkal. Az amerikai diplomácia vezetője már 3 napja kérte, hogy Duda államfő ne hagyja jóvá a jogszabályt. A lengyel Külügyminisztérium ellenben most azt közölte, hogy az arányos válasz elve alapján kíván reagálni az izraeli lépésekre. A helyzetet bonyolítja, hogy Lengyelország soha nem fizetett kártérítést az elkobzott vagyonokért, függetlenül attól, hogy azok sokszor a szocializmus idején állami kézben maradtak.

Spiegel

A lap úgy látja, hogy Lengyelországon múlik az EU jövője. Merthogy Kaczynski évek óta építi a tekintélyuralmi rendszert, ám az unió hosszú ideje tétlenül nézi. Most ugyan reagál a Bizottság, de lehet, hogy már késő. Ugyanakkor nem sokkal ezelőttig az volt a benyomás, mintha az uniót nem foglalkoztatná különösebben, mi történek a lengyeleknél. Miközben az ország erős embere azon volt, hogy nagy lendülettel ledöntse a demokratikus jogállam pilléreit. Odáig jutott, hogy már nem különülnek el egymástól a hatalmi ágak.

Brüsszel most kilátásba helyezte, hogy az új szankciós mechanizmus bevetésével támogatásokat von meg, de tényleg azt hiszi, hogy ettől jobb belátásra tér Kaczynski? A lap Kelet-Európa szakértője, Jan Puhl, nem gondolja, hogy Varsó valóban felszámolja a Fegyelmi Tanácsot, mert az igazságügyi reform a hatalom terjeszkedésének központi eleme. Szóval legfeljebb csupán taktikai visszavonulásról van szó.

Az EU ily módon nem csupán döntő erőpróba előtt áll az olyan tagállamokkal, mint Magyarország és Lengyelország, amely autokrata vonásokat mutat. Lehet, hogy az egész közösség szerkezete kockán forog, tehát hogy az egységes piacon túl elkötelezte magát a demokratikus értékek mellett.

Maximilian Popp, a Spiegel helyettes külpolitikai rovatvezetője úgy ítéli meg, hogy ebben a válságban a minden a tét. Alapjaiban fenyegeti Európát, ezért ha a Bizottság nem alkalmaz kőkemény megtorló intézkedéseket, akkor az egész közösség létét veszélyezteti.

Washington Post

Magyarország jól átverte a Fox News profi álhírterjesztőjét: még Carlson sem volt képes elkerülni a csapdát Budapesten – írja az elemzés, miután a magyar kormány többször is cenzúrázta a jobboldali műsorvezetőt, aki pedig odahaza folyton ki van akadva, ha úgy véli, hogy szavait megszűrik .

Magyarországon azonban halálra dicsérte a tekintélyelvű Orbán Viktort, aki a vele készült interjúban azt fejtegette, hogy Biden elítélte a kelet-európai „totalitárius rezsimeket”, de egy szót sem vesztegetett Kínára. A házigazda ügyesen átváltott más témára, de hát ő igen baráti kapcsolatokat ápol Pekinggel. Lásd a kínai vakcinát vagy azt, hogy a magyar kormány megakadályozta az EU nyilatkozatát, amely elítélte volna Hszi rendszerét Hongkong miatt. Csak éppen ez a rész első nekifutásra kimaradt a leírt hivatalos magyar szövegből.

Mint ahogyan a videófelvételből kivágták azt, amikor esztergomi előadásában a tengerentúli tévés a tekintélyuralmi hatalmakat ostorozta. A szervezők persze sajnálatos hanghibára hivatkoztak.

Amikor a lap szembesítette e két esettel Carlsont, az előbb egy egészen más témával próbálta elvenni a dolog élét, majd többé nem reagált a megkeresésre. A Fox News pedig nem volt hajlandó nyilatkozni.

The American Conservative

Az angolszász konzervatívok azért vetik vigyázó tekintetüket Magyarországra, mert az azt támasztja alá, hogy lehetséges korszerű, kozmopolita nyugati társadalom, amely nem adja meg magát a gender őrült álideológiának. Ezt az amerikai szélsőjobb egyik véleményvezére írta, miután hazatért jó háromhónapos magyarországi ösztöndíja után, amelyet az Orbán-kormánytól kapott. Rod Dreher magyar erénynek tartja, hogy a hatalom és a nép a fiatalságot is megóvja ezektől a rosszindulatú hazugságoktól.

Bezzeg Amerikában a sajtó csakis a transz neműség cukormázas történeteivel traktálja a közönséget. Pedig a szerző Budapesten azt hallotta egy leszbikus magyar lánytól, Kamillától, hogy az a Fideszre voksol, mert az ugyan korrupt, viszont nem veszi el az emberektől annak a kulturális emlékét, mi is a család, illetve a férfi és nő. Ez ugyanis sokkal rosszabb volna, mint amikor állami pénzeket tüntetnek el. És pont ez a lényeg – mutat rá Dreher.

Bejelenti, hogy hamarosan újabb hosszú védőbeszéddel rukkol ki Magyarország mellett, de azt már most leszögezi, hogy aki elítéli az Orbán-kabinetet az LMBT-jogok elutasításáért, abban csakis a vak előítélet dolgozik. A másik oldal ugyanis kizárólag merev kategóriákban képes gondolkodni. A magyarok többsége azonban nem kér ebből az ideológiából, mert látja, hogy az miként tette tönkre a Nyugatot. És ezek után vannak, akik csodálkoznak, hogy bizonyos amerikai jobboldaliak a józan ész menedékének tartják Magyarországot?

Der Standard

Beépítik a Fertő-tó partját, amivel kapcsolatban az ingatlanfejlesztők és az idegenforgalom emberei boldogok, a természetvédők ezzel szemben jajonganak. A tavat ugyanakkor az fenyegeti, hogy teljesen belepi a nád, miközben rengeteg más baj is van vele: alacsony a vízállás, a munkálatok a környezetet fenyegetik és vitatottak a védelmére tervezett lépések.

Az első számú gond a magyar oldalon zajló megaépítkezés, amely oligarchaprojekt, hiszen az Orbán védelme alatt áll, és a fő vállalkozó Mészáros Lőrinc, akit sokan a miniszterelnök strómanjának tartanak. De benne van a programban Ráhel, a politikus legidősebb lánya is. Úgy hogy a tiltakozás azonnal átvisz a politika birodalmába. A „Fertő tó barátai” polgári kezdeményezés egyik képviselője azon csodálkozik, miért nem emelnek mindjárt egy stadiont is a 100-szobás hotel, parkoló, kikötő és sportközpont mellé? A 85-ös gyorsút fertőrákosi kijárata már elkészült.

Az Unesco azzal fenyeget, hogy megvonja a térségtől a világörökségi státuszt. Annál is inkább, mert az osztrák oldalon is folynak jócskán építkezések. Beleértve egy szállodát, nyaralóközpontot, valamint egy luxus lakóparkot, ahol már egymillió euróért lehet ingatlant venni. Mindenesetre az osztrák környezetvédelmi miniszter azt kérte magyar kollégájától, Palkovics Lászlótól, hogy függesszék fel a munkálatokat és gondolják át még egyszer a terveket.

A tó megmentésére szakemberek most azt mérlegelik, hogy a Mosoni-Dunából vezetnek át vizet, ám akkor meg a nád idővel elborítaná az egész felületet. Mert a paradoxon az, hogy ily módon végez a tóval, aki segíteni próbál rajta.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.