2021. augusztus 2., hétfő

TEENDŐK VÁLASZTÁS ELŐTT

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: HASKÓ LÁSZLÓ
2021.07.30.


Épeszű ember aligha hiheti, hogy Magyarország alkotmányos demokratikus jogállam. Azt sem gondolhatja senki komolyan, hogy Orbán egyszerűen az ország miniszterelnöke. Mégis, sokan, akik Orbánék eltűnését szeretnék, hisznek abban, hogy a budai Vár urát (és rendszerét) egy választás megnyerésével el lehet kergetni. Nem lehet, mert Magyarország újra pártállam, mégpedig ugyanabban az értelemben, amilyet MSZMP-s formában jól ismertünk. A közhivatalok, az igazságszolgáltatás, a hadsereg, a rendőrség, az oktatás, a média és a kulturális élet ugyanúgy tele van tömve Fidesz-káderekkel, mint annak idején az MSZMP-sekkel volt. Sőt, van bugris újburzsoázia is, Orbán rokonaiból és barátaiból. Ilyen viszonyok között választásban, pláne választási sikerben reménykedni önáltatás, reménykedtetni pedig merő bűnös populizmus.

Orbánisztánt vagy úgy lehet megszüntetni, mint a Rákosi-rendszert ’56-ban, vagy úgy, ahogy a Kádár-rendszert ’89-ben. Az MSZMP-s „kétharmadot” rá lehetett venni, hogy törvényesen bontsa le saját pártállamát. Igaz, akkor már a szeretve tisztelt első titkár nem volt hatalomban. Ez akkor senkinek nem okozott keserűséget, legkevésbé az „egyszerű” MSZMP-s párttagoknak. Sőt, mondhatjuk, hogy az utolsó kádári parlament békés rendszerlebontó munkáját igazi „nemzeti egység” követte. Azt a tisztességes bűnbánatot, amit az MSZMP akkor bemutatott, az immorális orbáni Fidesztől botorság lenne elvárni. Azonban ha a mindent és mindenkit zsebében tartó vezénylő tábornok eltűnne pozíciójából, gyökeresen megváltozna a helyzet. Hatalma inog, mert ahogyan az a vezérekkel történni szokott, ő is egyre vadabb. Működése előbb-utóbb kikezdi a kül- és a belföld türelmét. A tisztességes és a józan fideszeseknek előbb-utóbb el kell gondolkodniuk a vezér, a párt és saját maguk jövőjén. Trump és Merkel eltűnése sokat segít ebben a gondolkodásban. Ha a Fidesz-elitben nem akad valaki, aki a vezér helyére állítható, a Fidesz nemcsak eltűnik a politikai élvonalból, hanem fizikai bosszúval is szembe kell néznie.

Ha a magyar ellenzéki pártok ebben a helyzetben – Orbán távoztatása és a pártállam lebontása előtt – belemennek a választásba, minden valószínűség szerint veszíteni fognak. Ha valamilyen csoda folytán mégis nyernének, a rendszerváltás akkor is elmaradna. Ugyanis a választásokon való ellenzéki részvétel (ahogyan eddig) politikailag, jogilag és erkölcsileg is legitimálja a Fidesz nevű bűnszövetkezetet és a vezért. Olyan mértékű választási győzelem, hogy egyetlen Fidesz-képviselő se jusson parlamenti helyhez, természetesen elképzelhetetlen. Márpedig az a Michelin-csillagos aranyló húsleves, amelybe egy csepp fekáliát pottyantottak – ehetetlen...



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.