2021. augusztus 5., csütörtök

TRAGIKUS LUXUS – A VAJDASÁGOT IS KETTÉSZAKÍTJA A NER

VÁLASZ ONLINE
Szerző: STUMPF ANDRÁS
2021.08.04.


Egy titokzatos nőt kell keresnünk az aktuális vajdasági politikai színházbetiltósdi hátterében? Netán helyi plébánost? Vagy egyszerűen a helyi politikai elit Fidesznek való megfelelési kényszerét? Nem tudhatjuk biztosan, ám amint az aktuális Tanyaszínház-botrány kapcsán tájékozódni kezdtünk, kiderült: a NER-módszerek már azok magyarországi csúcsra járatása előtt megjelentek a helyi közéletben. Pedig itt aztán Gyurcsány Ferenc tényleg elintézte, hogy a Fidesz választási győzelmét semmi se veszélyeztesse. Háttér.


Hát itt még nem ellensége magyar a magyarnak! Itt még olyan az élet, amilyennek otthon is lennie kellene! – gondoltuk Budapestről épp csak betoppant szemlélődőként július első felében a vajdasági Kishegyesen, közelebbről a Dombos Wine Club teraszán, miközben a kis pódiumon éppen megalakult a helyi Szépíró-kör. Olyan rendezvény – a Dombos Fest – keretein belül történt ugyanis mindez, amelyet a budapesti Nemzeti Kulturális Alap és a Hagyományok Háza is támogatott. Lám, az otthon a „liberálisokhoz” sorolt írók, költők – a Szépírók Társaságának tagjai – ülnek itt, olvasnak fel, alapítanak kört, méghozzá a Fidesz-uralta magyar állam támogatásával!

Csakhogy – és ez már néhány órával és beszélgetéssel később kiderült – az első blikkre idillinek látszó képnek az ellenkezője igaz. Estére már az volt az érzésünk: puskaporos hordón ücsörgünk, amelynek csak egy szikra hiányzik.

Nem is kellett aztán sokáig várni, hogy felrobbanjon. Igaz, nem szikra jött – sokkal inkább lángszórót használt Hajnal Jenő a múlt héten. Bár a robbanás a határon túlra is elhallatszott, aki mégis lemaradt volna róla, annak itt a történet dióhéjban: a fő vajdasági kisebbségi önigazgatási szerv, a Magyar Nemzeti Tanács (MNT) elnöke levélben kifogásolta a Tanyaszínház Kazimír és Karolina-előadását, s közölte, a legjobb megoldás az, ha nem is tartják meg épp induló turnéjukat. A legnagyobb helyi magyar párt, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke erre nyílt levélben biztosította támogatásáról Hajnalt, ő is nekiment a darabnak, amelyet értesüléseink szerint egyébként nem is látott. Pásztor István egyetértett mindenesetre azzal, hogy egyénieskedő, alpári, öncélú előadás az Ödön von Horváth-mű aktuális színpadra állítása, amely nem kerülhet a helyi közönség elé. A vajdasági falvakba tervezett turnét az alkotók le is mondták, ami viszont nem maradt következmények nélkül: felháborodott petíció született neves helyi értelmiségiek aláírásával, videók készültek az ügyről, az egyetlen helyszínre pedig, amelyen a darab a turné lemondása ellenére augusztus 12-ig megtekinthető, buszos utak szerveződnek és a teltházak garantáltak (még a HVG is elment a társulat bázisára, Kavillóra, hogy megnézze a „botrányos” előadást)...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.