2021. szeptember 4., szombat

A FIDESZ HOZZÁNYÚLHAT A VÁLASZTÁSI TÖRVÉNYHEZ, HA A SZAVAZÓBÁZIS ZSUGORODÁSÁT MÉRI

NÉPSZAVA
Szerző: GULYÁS ERIKA
2021.09.04.


A kormánypárt áprilisig bármikor módosíthatja a választási törvényt, vagyis a politika legyőzheti a jogszabályokat – állítja Tóth Zoltán választási és közigazgatási szakértő.


Előzetesen szinte mindenki azt várta, hogy a Nemzeti Választási Bizottság Karácsony Gergely valamennyi kérdését elutasítja. Ön szerint miért engedtek át mégis két népszavazási kérdést a hét elején?

Először is a 2013-ban elfogadott népszavazási törvény alapján csak olyan kérdésből lesz népszavazás, ami a Fidesznek érdekében áll. Nem jogi, hanem csakis pártpolitikai mérlegelés az is, hogy ezekről a most elfogadott ellenzéki kérdésekről végül valóban lesz-e népszavazás, hiszen addig még nagyon sok lépcsőn mennek majd keresztül és a sorsuk attól függ, a közvélemény milyen mozgását mérik a kormánypártok háttérkutatói. Azt kell látni, hogy a Fidesz most a jövő évi választás felkészülési szakaszában van, amikor még több vasat is a tűzben tart. Ha nyerésre állnak, akkor egy választás utáni, vélhetően eredménytelen népszavazás még jobban földbe döngöli az ellenzéket, ha pedig vesztenek, akkor benne van a revans lehetősége. Mivel még hat-hét forduló vezet a voksolásig, bárhogy alakulhat a kérdések sorsa. 

Az jogilag rendben van, hogy a Fudan Egyetemről csak országos népszavazást lehet tartani? 

Jogilag is nonszensz, hogy fenntartották a helyi népszavazások tilalmát, meg logikailag is, hiszen országos népszavazásnál mind a 3200 magyarországi településen el lehet menni voksolni, ami összehasonlíthatatlanul nagyobb járványveszélyt jelent, mint ha csak egy város lakói szavazhatnak valamiről. Meg kellett akadályozni, hogy a Fudan Egyetemről a fővárosiak dönthessenek...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.