2021. szeptember 10., péntek

ÁNGYÁN: SZABOLCS-SZATMÁR-BEREG MEGYÉBEN IS A KORMÁNYZÓ ELITHEZ VALÓ JÓ VISZONY SEGÍTHETETT A NAGY FÖLDEK MEGSZERZÉSÉBEN

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: HORN GABRIELLA
2021.09.10.


Ángyán József, második Orbán-kormány egykori államtitkára megyénkénti bontásban elemzi az árveréses földértékesítési eljárásokat, és tárja fel a „Földet a gazdáknak!” elnevezésű programban általa talált visszásságokat a Greenpeace Magyarország Egyesület támogatásával. A sorozat 17. része a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei földeladásokat elemzi: a jó kapcsolatok itt is sokat számítottak.


Az elmúlt tíz évben családok tízezrei adták fel a gazdálkodást: egyharmaddal, közel 120 ezerrel csökkent az agrárgazdaságok száma Magyarországon. Eközben az agrárminiszter folyamatosan a családi gazdaságok számbeli gyarapodásáról beszél – hangsúlyozza Ángyán József, a 2016 óta kiadott “Ángyán-jelentések” tanulmánysorozat legújabb dokumentumában. A második Orbán-kormány egykori államtitkára megyénkénti bontásban elemzi az árveréses földértékesítési eljárásokat, és tárja fel a „Földet a gazdáknak!” elnevezésű programban általa talált visszásságokat a Greenpeace Magyarország Egyesület támogatásával.

A sorban a 17. ilyen dokumentum a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei földeladások visszásságait tárja fel: ebből kiderül, hogy a gazdálkodó helyi családok helyett ebben megyében is sokszor a jó kapcsolatokkal bíró vállalkozók, nagybirtokosok jártak jól.

Az Átlátszón is olvasható Ángyán-jelentések
arra is felhívják a figyelmet, hogy a földek után járó uniós támogatások igénylése mellett a jelentős földár-emelkedés miatt is megéri földet szerezni. Bár az állami földek eladását indokoló kormányzati propaganda szerint „a föld azé a helyben élő földművesé legyen, aki azt megműveli”, mégis sokszor nem a helyi gazdák, hanem más településen élő, tőkeerős árverezők szerzik meg a földek jelentős részét.

10 nagy érdekeltség “kaszált”...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.