2021. szeptember 19., vasárnap

AZ ORSZÁG LEGSZEGÉNYEBB JÁRÁSÁBAN ÉLŐK FELE ANNYIT SEM KERESNEK, MINT A LEGGAZDAGABB JÁRÁS LAKÓI

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: SZÉMANN TAMÁS, SZABÓ HÉDI
2021.09.15.


Sokak számára máig újdonság, hogy Magyarország lakosságának egy része mélyszegénységben él. Ez amiatt is lehetséges, mivel az átlagos anyagi helyzet településenként változik, így érthetőbb, hogy egy budapesti lakos nincs tisztában egy kunhegyesi magyar életszínvonalával.

A 2019-es év egy személyre jutó jövedelemről származó adatai alapján Magyarország legszegényebb járása a Csengeri járás. A román határ mellett fekvő térségben az egy főre jutó jövedelem 65 303 forint. A leggazdagabb járásban, Budakeszin ez az összeg több, mint az előző kétszerese, ugyanis itt az átlagjövedelem 148 447 forint.

A legszegényebb járások legtöbbje az ország északkeleti részén, a határ mentén található. A legszegényebb járások közé tartozik még a Cigándi, a Vásárosnaményi, a Fehérgyarmati és a Gönci járás. A listához még hozzátartozik az ország középső részén elhelyezkedő Kunhegyesi járás is, ahol az átlagjövedelem alig több, mint a Csengeri járásbeli, mindössze 65 963 forint.

A gazdag járások többnyire az ország központi és északnyugati részén helyezkednek el. Ezek között szerepel Székesfehérvár, Budapest, Győr és Dunakeszi. Nem meglepő kijelentés, hogy az ország földrajzi térségei között életszínvonalban is jelentős különbség van, habár annak mértéke elgondolkodtató...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.