2021. szeptember 28., kedd

CSALÁDI PÓTLÉK: MOST KELL LÉPNIÜK A TOVÁBBTANULÓK SZÜLEINEK - KÉT HÓNAPOT IGÉNYELHETNEK VISSZAMENŐLEG

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Azénpénzem
2021.09.28.


Érettségi után már nem jár családi pótlék a gyerek után, de a továbbtanulók beleszámítanak az eltartottak számába. Így magasabb összeg jár a testvérekre. Ezt a tanulói jogviszony igazolásával lehet igényelni, de csak 2 hónapra visszamenőleg. Aki szeptember végéig lép, júliusig visszamenőleg kaphatja a több pénzt.


Évről évre kevesebbet ér a családi pótlék, hiszen 2009. óta nem változott az összege. Ha csak az éves átlagos inflációval számolunk, akkor is 40 százalékkal kellett volna megemelni ahhoz, hogy „hivatalosan” megőrizze az értékét. A továbbtanulók szüleinek az is nagy nehézséget okoz, hogy az érettségit követően a családi pótlékot csak a tanév végéig, azaz június végéig folyósítják, tehát júliustól már nem. A jogszabály szerint ugyanis a családi pótlék (azaz iskoláskorúnál iskoláztatási támogatás) a tankötelezettség teljes időtartamára jár (ez ma már a 16. év betöltését jelenti), illetve addig, amíg a gyermek közoktatási intézményben tanul, de legfeljebb annak a tanévnek végéig, amikor betölti a 20. – sajátos nevelési igényű gyermek esetén a 23. – életévét.

Most kell lépni

Bár családi pótlék nem jár az egyetemista gyerek után, a felsőoktatási intézményben továbbtanuló gyermek beleszámít az eltartottak számába. Ez azt jelenti, hogy ha van kisebb testvér (vagy más kedvezményezett eltartott), aki után még jár családi pótlék, kérvényezheti a szülő, hogy vegyék figyelembe a számításkor az egyetemista vagy főiskolás diákot is. Ez azért fontos, mert így magasabb összegű családi pótlékot kaphatnak. Ezt azonban csak a tanév megkezdése után, az érvényes hallgatói jogviszony igazolásával lehet kérni. Vagyis nem automatikus.

Tekintettel arra, hogy visszamenőlegesen legfeljebb két hónapra lehet kérni az így megemelt családi pótlékot, ahhoz, hogy júliustól járjon, még szeptemberben igényelni kell. Ha valaki ezt csak októberben tudja megtenni, akkor csak augusztustól kapja meg a magasabb járandóságot...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.