2021. szeptember 17., péntek

DOBREV KLÁRÁT AZ ÉLRE RÖPÍTHETI, HOGY SEMMISNEK TARTJA AZ ALAPTÖRVÉNYT

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2021.09.17.


Az a politikus válthatja egyszer Orbán Viktort, aki őszintén és egyenesen beszél, nem taktikai megfontolások vezetik, hanem az Orbán-rendszer teljes felszámolását tűzi ki célul. Ehhez nyíltan ki kell mondania, hogy Orbán felszámolta Magyarországon az alkotmányos rendet, megdöntötte a demokratikus Alkotmányt és megszüntette az alkotmányosságot is, mert az alkotmányosság azt jelenti, hogy az Alkotmány a jogállamiságot védi, Orbán alaptörvénye viszont az önkényuralmat védelmezi, azt betonozta be.

Ha csupán elméleti lehetőségként komolyan vesszük azt, hogy Orbánt az általa kiírt és az ő szabályai szerint lebonyolított választáson leváltaná az ellenzék, kormányozni semmiképpen nem tud, mert az alaptörvényben lefektetett szabályok megakadályozzák azt. Ezért egyszerűen érthetetlen, miért lépnek át ezen az ellenzéki pártok és miniszterelnök-jelöltek, hiszen semmi értelme még a győzelmüknek sem, ha ez a helyzet nem változik meg: az alaptörvény garantálja, hogy három hónapon belül Orbán kormányválságot idézzen elő és újra ő legyen a korlát nélküli ura az országnak.

Azok a naiv elképzelések, hogy majd kormányváltás után demokratikusan, Orbán beleegyezésével, lépésről lépésre lebontják az Orbán-rendszert, gyerekes ostobaságok a realitásokhoz képet. Az Orbán-rendszer demokratikus lebontását az önkényuralmi alaptörvény azonnali eltörlése jelentheti csupán, mert az országnak nem lehet olyan alkotmánya, ami kizárja a jogállami működést és ellehetetleníti a demokratikus kormányzást, egyedül Orbánnak téve lehetővé, hogy uralkodjon. Olyan alkotmány (alaptörvény) érvénytelen, semmis, amely egy önkényuralmat véd.

Az ilyen alaptörvény semmissé nyilvánításához, eltörléséhez nem kell kétharmados többség, mert nem a többség miatt lehet eltörölni, hanem a törvénytelen volta miatt kell semmissé nyilvánítani. Ezért elhibázottak azok az elképzelések, hogy a diktatúra alaptörvényéhez csak kétharmados többséggel lehet hozzányúlni, mert az azt feltételezi, hogy az alaptörvény jogállami működést, védelmet biztosít. De ennek az ellenkezője az igaz. Ezért hazugságok azok a fenyegetések is, hogy polgárháborúhoz vezet, ha az ellenzék kétharmad nélkül eltöröl egy törvénytelen alaptörvényt, ami semmis, mert nem érvényes. Nem felel meg az alaptörvény a jogállami alkotmány funkciójának.

Ha valaki a jogállamiságot állítja vissza egy diktatúrával szemben, az nem sérti, hanem helyreállítja a jogállamiságot. Ehhez semmiféle többség nem kell. Ami törvénytelen, az törvénytelen. Ezért ellenzéki szempontból ennek egyértelműnek kellene lennie. De nem az, és mindenki sumákol, mintha ezt a kérdést nem kellene már a választás előtt eldönteni. Tipikus jelenség Miklós Gábornak a 444.hu oldalán megjelent cikke, amely először jól tárja fel a valóságot, majd nem vesz róla tudomást, s érezhetően Karácsony Gergely melletti szimpátiája miatt Dobrev Klárát önzőséggel vádolja, mert kimondja ezt az igazságot.

Az elfogultságot kimutatják még azzal is, hogy a cikk élére tesznek egy fotót, amelyen Dobrev Klára a férjével, Gyurcsány Ferenccel látható, amely a fideszes közbeszéd alapján egyértelmű utalást jelent arra, hogy Gyurcsány áll mögötte. Ezzel még az ellenzéket is gyurcsányozásra hangolja, nehogy Dobrev Klára ezzel az őszinte és egyenes hozzáállásával megelőzze Karácsony Gergelyt, akinek semmi értelme nem lenne még választást sem nyerni, ha nem teszi magáévá azt, amit Dobrev Klára végre kimond és hirdet...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.