2021. szeptember 12., vasárnap

HA EGYMÁST SEM ÉRTJÜK, VALÓSZÍNŰ, HOGY EGY IDEGEN CIVILIZÁCIÓBÓL SEMMIT SEM ÉRTENÉNK

QUBIT
Szerző: DIPPOLD ÁDÁM
2021.09.12.


Száz éve, szeptember 12-én született Stanisław Lem író, tudós és jós, a világ sci-fi-irodalmának egyik legnagyobb alakja, a futurológus, aki ijesztően sötétnek látta a jövőt, és aki bátran szóvá merte tenni, hogy embert küldünk az űrbe, de azt nem tudjuk megoldani, hogy legyen a boltban vécépapír.


Száz éve született Stanisław Lem, a keserű humanista, futurológus, író, költő és általános zseni, az európai science fiction egyik legnagyobb alakja. Legalábbis valószínű, hogy 1921. szeptember 12-én történt a nagy esemény, de az is lehet, hogy 13-án: a kis Stanisław szülei állítólag trükköztek a dátumokkal, mert rossz ómennek tartották volna, ha a gyereknek egész életében tizenharmadikán kellett volna ünnepelnie a születésnapját. A trükk nem jött be: a család Lembergben élt, és Lem a város szovjet, majd német megszállása alatt is ott tartózkodott (gyerekkorában pedig előszeretettel tette tönkre a játékait, így egy szépen faragott zenélő dobozba is belepisált egy éjszaka, csak hogy tönkremenjen – ezért is hívta magát önéletrajzi könyvében kis szörnyetegnek).

Lemberg (Lvov) 1939-ben a Szovjetunióhoz került, amikor pedig a szovjetek elhagyták a várost, a Belügyi Népbiztosság, az NKVD börtöneiben tartott politikai foglyokat kivégezték. Miután 2600 emberrel végeztek néhány nap alatt, a város a németek kezére került, akik azt híresztelték, hogy a mészárlásért a zsidók felelősek. Lem zsidó származású volt, és alig úszta meg élve a lembergi pogromot: előbb a Brygidki börtönben kellett eltakarítania a holttesteket, majd agyon akarták lőni, de egy német filmstáb váratlan felbukkanása miatt megmenekülhetett. A szerző kutatója, Agnieszka Gajewska szerint Lem ezután a lvovi gettóba került, ahonnan később hamis papírokkal elszökött. A család többi tagja a város környékén bujkált, de az író több nagynénje és nagybátyja is a mészárlás áldozatául esett. A háború végeztével Lem több családtagja is megpróbált hazatérni Kielcébe, ahol aztán az 1946-os pogromban többen is életüket vesztették...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.