2021. szeptember 7., kedd

„HÁBORÚ A KORMÁNYZATTAL” - BESZÉLGETÉS NAGY PÉTER TIBORRAL, A WESLEY JÁNOS LELKÉSZKÉPZŐ FŐISKOLA TANÁRÁVAL

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: VÁRKONYI BENEDEK
2021.09.03.


Ismerünk a történelemből kíméletlen hatalmakat. Amelyek nincsenek tekintettel lélekre és testre, gyengeségre és szerencsétlenségre. Amelyek csak a saját érdekeikre vannak tekintettel, és céljuk semmi más, mint a hatalom maga. Efféle erő sújtja hosszú évek óta az Evangéliumi Testvérközösséget és vezetőjét, Iványi Gábort. Ez a közösség szinte csak a bajbajutottakért él, és cserébe állami köszönet helyett adóbehajtókat kap. A Wesley János Lelkészképző Főiskola már régen nem csak lelkészeket képez; figyelmének középpontjában ott vannak a társadalom bajai is. Nagy Péter Tibor szociológus és oktatáskutató a Wesley tanára, így jól ismeri a saját bajaikat is.


Az Evangéliumi Testvérközösséget most eléggé gyötrik a politika viharai. A Wesley működését mennyire szorongatják ezek a viszonyok, és mennyire tud szabadon működni a tanításban, a kutatásban és a tudományos munkában?

– A működés szabadságát jelenleg semmi nem tudja gátolni, hiszen ehhez nincsenek eszközök a kormányzat kezében. Működésünk anyagi feltételeit tudják ellehetetleníteni azzal, hogy egyrészt nem fizetik ki az egyházi fejkvótát, másrészt a jelenlegi körülmények megteremtésével, ami miatt csökken a diákszám. Abban viszont nincs újdonság, hogy a Wesley 2010 óta nem kap pénzt a kutatásaihoz...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.