2021. szeptember 4., szombat

KÖVETHETJÜK IZRAELT A HARMADIK OLTÁSOKKAL, HA FELPÖRÖG A NEGYEDIK HULLÁM

24.HU
Szerző: VASKOR MÁTÉ
2021.09.04.


Az arra jogosultak 15 százaléka vette fel eddig a harmadik oltást hazánkban, miközben Izraelben már több mint kétmillióan éltek ezzel a lehetőséggel. Ennek az az oka, hogy hamarabb végeztek a tömeges vakcinázással, így előbb kell az emlékeztető dózist is beadni. De ha itthon is felpörög a negyedik hullám, egy újabb oltási kampány indulhat.

Gulyás Gergely másfél hete a rendkívüli kormányinfón beszélt arról, hogy Magyarországot is el fogja érni a negyedik hullám, de a Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint az a sok beoltott miatt el fog térni az előző háromtól.

Ha a járvány alatt a kormány által többször is mintaállamként emlegetett Izraelt vesszük alapul – ahol az átoltottság nagyjából megegyezik hazánkéval – akkor ebben van is igazság. Az viszont egyáltalán nem mindegy a tapasztalatok szerint, hogy mennyien élnek majd a harmadik adag oltóanyag felvételének lehetőségével.

Az izraeli szakértők azt látják, hogy a második dózist követően hat hónappal csökkenni kezd az ellenanyagok száma, így az már kevésbé biztosít védelmet a koronavírus ellen. A harmadik adag ugyanakkor két hét alatt kifejti a hatását, és egyelőre úgy tűnik, az emlékeztető vakcina nagyon hatékonyan véd a betegséggel szemben.

Ennek apropóján vizsgáltuk meg, hogy az elkövetkező hetekben Magyarországon miként alakul majd azoknak a beoltottaknak a száma, akiknek legalább négy, öt vagy hat hónap telt el a második oltásától számítva. Ha lesz negyedik hullám, ennek még komoly jelentősége lehet...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.