2021. szeptember 18., szombat

NAGY BAJ LESZ A NYUGDÍJAKKAL! - VISSZA KELL KÖVETELNI A MUNKÁLTATÓI BEFIZETÉSEK ADÓMENTESSÉGÉT

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Azénpénzem
2021.09.17.


Először kinyírta az állam a munkáltatói pénztári befizetéseket a teljes adóztatással, most pedig számon kéri a pénztárakon, hogy nem elég ügyesek a tagtoborzásban. Tény, hogy egyre öregszik a pénztári tagság, és szükség lenne a fiatalok bevonására. Csakhogy ehhez a munkáltatókra is nagy szükség lenne – hangzott el a tegnapi Pénztárkonferencián.

A felszínen szépnek tűnő számokat mutathat fel a pénztári szektor, hiszen az önkéntes nyugdíjpénztárakba több mint 49,97 milliárd forintnyi befizetés érkezett idén az év első felében, ami több mint 9 százalékos bővülés a tavalyi év azonos időszakához képest. Az egészségpénztárakba befizetett összeg elérte a 19,217 milliárd forintot, ami 23 százalékos bővülés a tavalyi év azonos időszakához. Csakhogy a befizetések mindössze 32 százaléka érkezett a munkáltatóktól a nyugdíjpénztárakba és 19 százaléka az egészségpénztárakba – derült az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ) által szervezett tegnapi Pénztárkonferencián.

A munkáltatói befizetések aránya 2012-ben még 59 százalék, illetve 81 százalék volt. Szerepük visszaszorulása egyértelműen a cafeteria keretében történő befizetések egyre növekvő adóztatásának az eredménye. 2019-re a kormány a sarcot úgy megemelte, hogy az ugyanannyiba kerül, mint a munkabér kifizetése. Pedig a „munkaadóknak fontos szerepük van a dolgozóik hosszú távú jövőjének biztosításában” – hívta fel a figyelmet Nagy Csaba, az ÖPOSZ elnöke. Ráadásul a pályakezdő generáció is jellemzően a munkáltatóján keresztül ismeri meg és kezdi el az öngondoskodást...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.