2021. szeptember 7., kedd

SZABAD SZEMMEL - KARÁCSONY: A KÖZÖS CÉL, A FIDESZ MEGBUKTATÁSA FELÜLÍR MINDEN ELLENTÉTET - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2021.09.07.


A jogosultak egyharmada még nem döntött és nagyon úgy néz ki, hogy az ellenzék ütőtávolságon belül került.


FT

A magyar ellenzék összefogással próbálja kiütni a nyeregből Orbán Viktort a választáson. Karácsony Gergely azt igyekszik bizonyítani, hogy ez a módszer nem csupán akkor sikeres, ha az önkormányzatokról kell dönteni, hanem országosan is. Úgy nyilatkozott a lapnak, hogy az ellenzék azért egyesül, mert a közös cél, a Fidesz megbuktatása felülír minden ellentétet. A felmérések azt tanúsítják, hogy a verseny jövő tavasszal igen-igen szoros lehet, ha sikerül a fennálló hatalmat elutasító szavazókat egyetlen jelölt mögé felsorakoztatni.

A jogosultak egyharmada még nem döntött és nagyon úgy néz ki, hogy az ellenzék ütőtávolságon belül került. Orbán viszont többed íziglen összecsapott a nyugati partnerekkel, ugyanakkor baráti viszont ápol egy sor keleti országgal, főként Moszkvával és Pekinggel. Ám az EU-n belül magára maradt, mert gyakran vádolja Brüsszelt azzal, hogy az szövetségi Európát akar és a liberalizmust nyomatja, szakadatlan.

Novák Zoltán a Méltányosság Elemző Központtól azt mondja: a kampány során úgy tűnik, minden előny a Fidesz oldalán van, pénz, paripa, fegyver. Egészen pontosan: hálózat, mozgósítási képesség, anyagi források, erős vezető és márkanév. Ám az ellenzék még soha nem jelentett ekkora kihívást, és a kormánypárt komolyan is veszi a fenyegetést. A hadjárat Gyurcsány és Karácsony ellen irányul.

A kérdés az, hogy megmarad-e az ellenzéki egység az előválasztás után is, mivel az kiélezi az ellentéteket. Minden érintett azt hangsúlyozza azonban, hogy a front szilárd, mert az emberek ezt akarják. Aki három éve nem állt be a sorba, az a párt megnézhette magát. A Závecz Research szerint a választók 49 százaléka most változást kíván. Ez 9 százalékkal több, mint amennyien jelenleg támogatják az összefogást. Ha ez a különbség az urnáknál is jelentkezne, az földrengésszerű győzelmet hozna az Orbán-ellenes tábornak, ami persze nem valószínű.

Merthogy – fejti ki a közvélemény kutató alapító névadója – ez a réteg passzív és borúlátó. De az ellenzék azzal is tisztában van, hogy a győzelem csupán köztes állomás, ha le akarja bontani az elmúlt 10 évben létrejött hatalmi szerkezetet. Ahhoz példátlan jogi és politikai erőfeszítések szükségesek, mert változtatni csak kétharmaddal lehet. Karácsony azonban arra számít, hogy vereség esetén a Fidesz gyorsan megroggyan. Hiszen uralma a pénzre épül és ha elvágják a közforrásokhoz vezető köldökzsinórt, ami első dolguk lesz, akkor összeomlik a rendszer.

Novák Zoltán a polgármester hátulütői között említi, hogy a főpolgármestert főleg vidéken nem tartják eléggé keménynek, Dobrev Klárának ki kellene bújnia Gyurcsány árnyékából, mert a politikus öröksége terhes. Ugyanakkor Jakab Péter gyenge a városokban.

Bloomberg

A hírügynökségnek is feltűnt, hogy Orbán Viktor a választás közeledtével be akarja szüntetni a vitát Magyarország esetleges uniós kilépéséről. Ezért a kötcsei fórumon ő maga is kizárta a távozás lehetőségét, és most ugyanezt szajkózza jó néhány beosztottja is, hogy véget vessen a találgatásoknak. A miniszterelnök, aki egy sor kérdésben vitába keveredett Brüsszellel, kezdve a hatalom összpontosításától, az LMBT-jogokig, a hét végén védelmébe vette a tagságot. A magyarok nagy többsége, beleértve a fideszeseket is, támogatja az uniót, miután attól minden évben milliárdok érkeznek. Azon kívül sokat számít a szabad utazás is a schengeni határokon belül. Az előrejelzések fej-fej melletti küzdelmet ígérnek.

Süddeutsche Zeitung

18. tagállamként Csehország is megkapta a zöld jelzést az EU-tól, azaz immár gyorsan hozzájut az gazdaság megújítását célzó alapból a milliárdokhoz, de csak azzal a feltétellel, hogy a kormány szigorítja a felhasználás feltételeit, és nem lesznek olyan érdekütközések, mint amilyenre korábban Babis miniszterelnöknél és a cégbirodalmánál fény derült. Úgy hogy kemény ellenőrzést kell bevezetni.

Ily módon nem elég immár tetszetős befektetési elképzelésekkel kirukkolni, emellett gazdasági és szociális reformokat is elő kell irányozni, illetve figyelembe kell venni a Bizottság minden évben előterjesztett indítványait. Utóbbi az idén Magyarország és Lengyelország esetében azt tartalmazza, hogy erősíteni kell a bíróságok függetlenségét. Nem csoda, hiszen mindkét kormány ellen kötelezettségszegési eljárások vannak folyamatban, nem beszélve a 7-es cikkely alapján indult jogállami vizsgálatról.

Reuters

Az Európai Bizottság arra figyelmeztetett 5 lengyel tartományt, hogy egy fityinget nem látnak a helyreállítási alapból, ha ragaszkodnak ahhoz, hogy ők LMBT-mentes övezetnek nyilvánították magukat. Brüsszel összerúgta a patkót Budapesttel és Varsóval, kezdve a meleg jogoktól, egészen a sajtószabadságig. Az egyik régió szóvivője megerősítette, hogy létezik a levél és ugyanígy nyilatkozott az EU varsói képviselete is. LMBT-aktivisták pedig közzétették az üzenetet a közösségi médiában.

Az unió végrehajtó testülete rámutat, hogy az LMBT-mentes zónák létezése sérti az Alapszerződés 2-es paragrafusát, ezért ha az érintett önkormányzatok nem változtatnak a helyzeten, akkor nem kapnak pénzt a járvány utáni gazdasági élénkítést szolgáló forrásokból. Az érintett lengyel hatóságok arra hivatkoznak ugyanakkor, hogy ők nem akarnak meleg propagandát, különösen az iskolákban nem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.