2021. szeptember 11., szombat

SZEPTEMBER 11, A SORSFORDÍTÓ TÖRTÉNELMI SOKK

NÉPSZAVA
Szerző: HORVÁTH GÁBOR
2021.09.11.



Az Egyesült Államokat ma húsz éve ért terrortámadás és az arra adott reakció nyomán megváltozott a világ. A hatás talán csak a második világháborúéhoz hasonlítható.


A héten sikerült azonosítani a 2001 szeptember 11-i terrortámadás két áldozatának maradványait. A négy eltérített, kerozinnal teli repülőgép becsapódásának hevességére és az okozott tűzvészre jellemző, hogy a modern módszerek dacára még mindig több mint 1100 embert nem sikerült azonosítani. Szakértők szerint sokakat nem is lehet, bár a munkát még évtizedekig folytatni fogják. Ugyanígy vagyunk a politikai, katonai, gazdasági, lélektani és egyéb következményekkel. Húsz éve listázzuk, mi mindent változott meg jóvátehetetlenül azon verőfényes őszi reggelen, de valószínűtlen, hogy valaha a végére érünk. Egyszerűbb azt mondani: a világ. 

Az Egyesült Államok területén 2001 előtt utoljára 1945. május 5-én estek háborús áldozatok, amikor egy robbanószerkezettel ellátott japán léggömb megölt hat kirándulót. Ezzel együtt nem állítható, hogy a 2001-es támadás előzmények nélküli lett volna. 1993-ban iszlamista terroristák megpróbálták felrobbantani a New York-i Világkereskedelmi Központ északi tornyát, a hat emberéletet követelő akciót a szeptember 11-i támadást is kitervelő Khalid Sheikh Mohammed finanszírozta (lásd alsó cikkünket). 1998-ban az al-Kaida terrorszervezet Afrikában felrobbantott két amerikai nagykövetséget, 2000-ben az adeni kikötőben öngyilkos merénylettel súlyosan megrongálták a Cole nevű amerikai hadihajót. Mindebből világos volt, hogy radikális iszlám körökben fortyog az Amerika- és általában a Nyugat-ellenesség. Olyannyira, hogy az amerikaiak figyelték Oszama bin Ladent és feltehetően lett is volna alkalmuk megölni, de Bill Clinton elnök végül nem adta ki a tűzparancsot...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.