2021. október 22., péntek

AMIKOR LEGUTÓBB ILYEN DRÁGA VOLT AZ ENNIVALÓ, FORRADALMAK TÖRTEK KI

TELEX
Szerző: DOMSCHITZ MÁTYÁS
2021.10.20.


- Évtizedes csúcson van a világpiaci élelmiszerár, és nem látni, mikor ér véget a drágulás. Az okok összetettek: koronavírus, energiaválság, időjárási szélsőségek, klímaváltozás.

- Az elmúlt egy év alatt átlagosan 32,8 százalékkal nőtt az élelmiszerek világpiaci ára.

- Idővel az élelmiszer-áremelkedés begyűrűzik a nemzetgazdasági szintekre is, Magyarországon 2022-ben várható nagyobb áremelkedés.

- Különböző kormányok különböző módon próbálják lefékezni az inflációt. Indiában gyakorlatilag maffiamódszerekkel próbálkoznak, tuti recept nincs.

Az infláció kicsit olyan, mint az első csók. Mindenkinek van róla valamilyen emléke, de mindenkinél más és más. Hogy amikor még csak 490 volt egy doboz cigi. Vagy amikor a lakótelepen a 100 forintos bolt 1 eurós bolt lett. Kollégistaként viszonylag sokszor ettem egy olyan gyorsétteremben, ahol valami különös oknál fogva nem adtak fantázianeveket a csirkés szendvicseknek, mindegyiket az áráról nevezték el.

Ez először kifejezetten szimpatikus volt, hiszen a legkézenfekvőbb megoldás, és az is tetszett, hogy nem kell minden rendelésnél hülyét csinálnom magamból valami nagy marketinges agyalás miatt, aminek az lett a végeredménye, hogy a hamburgeremet Nagy Kakasnak vagy Lázadó Óriásnak nevezték el. De aztán nyáron elköltöztem a koliból, és amikor jött a következő szeptember, az 570-es szendvicsemet már 630-asnak hívták. Aztán a következő tanévekben kértem 680-as, 750-es szendvicsként is. Most valahol ezer forint környékén járhat a régi jó 570-es szendvicsem, és évek óta nem ettem, de úgy képzelem, hogy már nem is finom, inflációíze van...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.