2021. október 27., szerda

AZ EGÉSZ EURÓPAI UNIÓ BELEREMEGHET A LENGYEL PISZKOS BOMBÁBA

TELEX
Szerző: KOLOZSI ÁDÁM
2021.10.27.


A lengyel ügy az EU egyik legsúlyosabb válsága, Lengyelország pedig máris a jogi polexit állapotában van – állítják sokan. A lengyel kormány ugyan azt hangoztatja, hogy eszükben sincs kilépni, de a miniszterelnök az EU pénzügyi retorzióival kapcsolatban már „harmadik világháborúról” beszél. Miért és mennyire fenyegeti az Európai Unió jövőjét a lengyel szuverenista döntés, amiben a magyar kormány Varsó egyetlen nyílt szövetségese? Melyik bíróság az erősebb, kinek a joga nagyobb? Az Európai Unió vajon mi?


Egy lengyel férfit drogügyletek miatt körözött a lengyel rendőrség, az illetőt Hollandiában fogták el. Ilyenkor szokott jönni a rutinszerű kiadatás, ebben az esetben azonban máshogy alakult. Az amszterdami bíróság a lengyel igazságszolgáltatás politikai behatásai miatt úgy látta, hogy nem lenne garantált a férfi tisztességes tárgyaláshoz való joga, ezért több jogi kör után megtagadta a kiadatást. Szerintük Lengyelország már nem jogállam.

Az idén év eleji holland döntés alapjaiban kérdőjelezi meg az európai bűnügyi együttműködést. Korábban az Európai Unió tagállamai között gyakorlatilag automatikus volt a kiadatás. A lengyel igazságszolgáltatás átalakítása után azonban az európai intézmények és Varsó között eszkalálódott a konfliktus. Az Európai Bíróság szerint a lengyel bíróságok függetlensége és pártatlansága már nem biztosított, a rendszer átszabásával realitássá vált a politikai kontroll és a nyomásgyakorlás lehetősége. A konkrét holland esetben az sem emelte a lengyel igazságszolgáltatás renoméját, hogy a miniszterhelyettesi rangú lengyel főügyész a gyanúsítottat nevesítve beleállt az ügybe, és megelőlegezte, hogy akkor ők sem fogják kiadni Hollandiának a delikvenseket, mert ott meg eutanázia van.

Most, hogy az uniós jog elsőbbségének, az alapszerződés alkotmányosságának és az Európai Bíróság fennhatóságának megkérdőjelezésével Lengyelország az eddigieknél sokkal durvább jogi konfliktusba ment bele az EU-val, még több hasonló ügyre lehet számítani, és az is elképzelhető, hogy a kiadatási ügyeken túl más területeken is elszigetelődik jogilag Lengyelország. Ez már nem a távoli politika: a hétköznapi jogszolgáltatás és a bíróságok normális működése kérdőjeleződhet meg a büntetőügyektől a befektetések védelméig. Vészjóslóbb forgatókönyvek szerint az egész EU jogi alapjai rendülhetnek meg...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.