2021. október 5., kedd

AZONNALI BÉREMELÉST KÖVETEL ÉS KÖZÖSEN SZTRÁJKOLNA A KÉT PEDAGÓGUS-SZAKSZERVEZET

TELEX
Szerző: THÜRINGER BARBARA
2021.10.05.


Azonnali béremelést és az oktatásban dolgozók munkaterheinek csökkentését követelve közös sztrájkbizottságot alakít a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) – jelentette be a két szervezet közös sajtótájékoztatóján kedden, a pedagógusok világnapján Budapesten. Céljuk továbbá a túlórák elszámolása és kifizetése, a munkaidő ésszerű mértékű korlátozása.

A PDSZ oldalára kirakott közlemény szerint a 4 követelésük a következő:

- A Pedagógus illetményalap vetítési alapja 2021. szeptember 1-étől a minimálbér összege legyen.

- Az oktatási ágazatban nem pedagógus munkakörben foglalkoztatott munkavállalók garantált illetménye, a költségvetési törvényben meghatározott közalkalmazotti fizetési osztályok első fokozatának összege – a fizetési fokozathoz tartozó legkisebb szorzószámok megtartásával – idén szeptember 1. napjával emelkedjen a következők szerint: A1-nél a minimálbérre, B1-nél a garantált bérminimumra, F1-nél a garantált bérminimum 130%-ára.

- A pedagógus-munkakörben foglalkoztatottak neveléssel-oktatással lekötött munkaideje idén szeptember 1-től heti 22 óra legyen.

- A pedagógiai és gyógypedagógiai asszisztensek, akik heti 40 órában látják el a feladatukat, munkaterheik csökkentése érdekében heti 35 órát legyenek beoszthatók, és a pedagógusokhoz hasonlóan heti 5 órát regenerációval, illetve felkészüléssel tölthessenek, intézményen kívül.

Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke és Nagy Erzsébet, a PDSZ országos választmányának tagja az élőben közvetített sajtótájékoztatóján közölte, hogy követeléseikről még kedden Orbán Viktor miniszterelnököt is tájékoztatják. Mint mondták, a kormánynak a jogszabály szerint öt napon belül ki kell jelölnie a sztrájktárgyalási partnereket. Szabó Zsuzsa közölte, hogy a parlamenti pártoknak is levelet írtak, azt kérve, tegyenek ajánlatot az oktatásban dolgozók számára...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.