2021. október 2., szombat

BOD PÉTER ÁKOS: A FIDESZ TART A KÖZVÉLEMÉNY ÍTÉLETÉTŐL ÉS MOST VOKSVÉTEL ZAJLIK

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2021.10.01.


Amikor a Fidesz-kormánynak volt választási lehetősége a hosszú távú gazdasági racionalitás és a rövid távú politikai haszonszerzés között, egy példát nem tudunk mondani arra, hogy az előzőt választotta. Ez egy politikai kormány, amelyik a saját mítoszát is szétpukkasztja a voksokért, „legalább a költségvetést rendben tartották”. Pedig bárhogy nézi is az ember, kilóg a lóláb: amit most folytat, az egy politikai motivációjú költekezés választás előtt. Bod Péter Ákos közgazdásszal, az MNB korábbi elnökével jártunk utána a Fidesz újabban feltámadt adakozó kedvének. Ami kiderült, választási célból most voksvétel zajlik.


Számolatlanul osztja a pénzt a kormány, nyugdíjprémiumra kétszáz milliárdot fognak kifizetni, 600 milliárd forint idén befizetett adót kapnak jövőre vissza a gyermekes családok, de a nyugdíjasok is megkapják februárban a 13. havi nyugdíjat, félhavi alapbérüket a fegyveres dolgozók, felemelték a minimálbért. Mi a véleménye erről a pénzosztogatásról?

– Látszik, hogy érzik a politikai alternatíva reális esélyét, veszélyét. 2010-ben nem volt szükség jelentős jóléti ígérgetésekre, 2014-ben sem, akkor kitalálták csodafegyvernek a rezsicsökkentést, ami magyarul árbefagyasztás. Ez láthatatlanul elkeni a terheket a költségvetésen keresztül, de nem kerül nagyon sokba. 2018-ban is volt valamennyi, de nem volt olyan sok. Úgy látszik, 2021-ben úgy döntött a legfelsőbb politikai vezetés, hogy „kostet was kostet”, kerül, amibe kerül...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.