2021. október 11., hétfő

ÉBEREN FIGYELIK A KORONAVÍRUS NYERTES MUTÁCIÓKKAL FELVÉRTEZETT MŰ VARIÁNSÁT, DE AGGODALOMRA MÉG NINCS OK

QUBIT
Szerző: DARWIN MAJMA
2021.10.11.


A megfigyelt koronavírus-variánsok listájára nemrég felkerült mű minden mutációt bevet a sikerért, a versenyképesebb delta azonban a jelek szerint nem hagyja terjedni. Változatok jönnek és mennek, de az átlagember szintjén nem változik semmi: moss kezet, tarts távolságot, és oltasd be magad!


A WHO augusztus 31-én a koronavírus érdeklődésre számot tartó variánsai (variant of interest) közé emelte a mű variánst. Azon kívül, hogy most majd jól megtanuljuk a görög ábécét, mert közeledünk a variánsok neveivel a feléhez, ez leginkább a szakmának szóló bejelentés.

Az érdeklődésre számot tartó variánsok azok, amelyekben

- a vírusfehérjék olyan részén van változás, amelyről sejthető, hogy befolyásolja a továbbadást, a betegség súlyosságát, kijátssza az immunválaszt vagy a meglévő terápiás és megelőző lehetőségeket (például az oltást).

- Vagy pedig olyan változatról van szó, amely több helyen fertőzési gócot okozott, gyakorisága nő.

Utóbbi esetben még nem tudjuk, hogy átadása jobb-e, kijátssza-e az oltásokat, vagy növeli-e a betegség súlyosságát, de az eddigi ismeretek alapján ez lehetséges, ezért a változat gyakoriságának alakulását, illetve a vele kapcsolatos tudományos híreket a WHO és a tudományos közösség figyelemmel kíséri...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.