2021. október 5., kedd

EGYRE TÖBBEN VANNAK KÓRHÁZBAN, DE KEVESET TUDNI RÓLUK - – LASSÚ, DE EGYÉRTELMŰEN EMELKEDŐ PÁLYÁRA KERÜLT A JÁRVÁNY – ÉRTÉKELTE A HÉTVÉGE ADATAIT FALUS FERENC EGYKORI TISZTIFŐORVOS.

NÉPSZAVA
Szerző: DANÓ ANNA
2021.10.05.


Bár az eddigi száraz, enyhe idő nem kedvezett a vírus terjedésének, a járvány helyzet mégis egyre romlik: a hétvége három napja alatt 31 ember halt meg, kórházban 560 covidost ápolnak, közülük pedig már 87-en szorulnak lélegeztetőgépre. Egyetlen hétvégén 1492 új fertőzöttet regisztráltak. – Lassú, de egyértelműen emelkedő pályára került a járvány – értékelte az adatokat Falus Ferenc egykori tisztifőorvos. Hozzátette: azt az továbbra sem tudni, minek köszönhető, hogy eddig nem ment át exponenciális növekedésbe a járvány. Ezzel együtt is figyelmeztető jelnek tartja, hogy az új fertőzöttek, a lélegeztetőgépen lévőké és a kórházban ápoltak száma is jelentősen nőtt az előző hétvégéhez viszonyítva. – Valószínűleg, ha hidegebb lenne és beszorultunk volna a zárt terekbe, sokkal rosszabb lenne a helyzet – mondta a szakember. Szerinte a látszólag kedvező járványhelyzet okai közt most az is közrejátszhat, hogy a delta-vírus okozta tünetek sokkal inkább hasonlítanak a nátha, illetve a megfázás jeleihez. Így sokak, akiknél csak enyhe lefolyású a betegség nem is tudják, hogy koronavírustól betegek. Emiatt pedig nem feltétlen fordulnak orvoshoz, viszont terjesztik a vírust. 

Falus Ferenc szerint az, hogy az elvégezett tesztek 4,6 százaléka pozitív, azt jelenti, hogy a járvány kontrollálási lehetőségét már elengedte a kormány. Akik megfertőződnek a vírussal, azoknak a 3-4 százaléka meghal vagy súlyos, életveszélyes állapotba kerül. Ha a kormányzat nem akarja korlátozásokkal védeni az emberek egészségét, akkor a lakosságnak kellene öntudatosabban viselkednie: zárt terekben ismét fölvennék a maszkot, tartanák a fizikai távolságot és fokozottan ügyelnének a kézhigiénére. Hozzátette: jól látható, hogy azokban az országokban, ahol sikeres a védekezés és 80 százalék feletti az átoltottság – például Norvégiában, Dániában, Svédországban – jóval kevesebb áldozatot szed a járvány. – Ezért nagyon fontos volna, hogy aki még nem kérte a vakcinát, az mielőbb oltassa be magát – figyelmeztetett a szakember. – Bár pontos adatokat nem közöl a kormány, azt tudni lehet, hogy oltottak és oltatlanok is kerülnek kórházba továbbá szignifikánsan megnőtt a 60 év alattiak meg a 80 éven felüliek halálozási száma - tette hozzá...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.