2021. október 24., vasárnap

EGYRE VALÓSZÍNŰBBNEK TŰNIK, HOGY TÉNYLEG RENDEZNEK ÁLLAMFŐI ELLENZÉKI ELŐVÁLASZTÁST

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2021.10.24.


Ha már az államfő fejezi ki a nemzet egységét, miért ne lehetne konszenzussal dönteni arról, ki legyen a köztársasági elnök? – teszi fel a kérdést legfrissebb blogbejegyzésében Magyar György, aki korábban már előállt ezzel az ötlettel. Bár jószerivel esélytelen, hogy Orbán ne a neki kedvező személyt választassa meg pár héttel az országgyűlési választások előtt, de Magyar a fanyalgóknak azt mondja: ha az ellenzéki pártok és a civilek is mögénk állnak, és sikerre visszük ezt a gondolatot, legalább annyit üzenhetünk a NER-nek: eddig, és ne tovább! Korábban Szentpéteri Nagy Richard jónak nevezte az ötletet, mondván: az segítheti az ellenzéket a jövő évi országgyűlési választásokon.


Köztársasági elnök-jelölti előválasztást terveznek a civil társadalmi szervezetek – derült ki Magyar Györgynek az előválasztás sikeres lebonyolítása utáni első interjúiból. Ugyan Magyarországon az államfőt nem közvetlenül választják az állampolgárok, ám fontosnak tartja, hogy legalább javaslatot tegyünk egy, a mai ellenzéki oldalon is elfogadható személyre – indokolta az ötletet a Magyar Ügyvéd Blog legfrissebb bejegyzésében.

Orbán-hű ember ül majd be a székbe

Az írás emlékeztet arra, hogy Áder János köztársasági elnök 2022. március 13-án tölti ki második államfői ciklusát, és nem választható újra. Az utódjáról a parlamentnek legalább harminc-hatvan nappal korábban, tehát jövő márciusban, illetve április első felében döntenie kell. Bárkit jelölnek, azt meg fogják szavazni, már csak azért is, mert az első körben ugyan kétharmadra van szükség (ezzel a kormányoldal ma rendelkezik), viszont a második fordulóban az egyszerű többség is elég lenne.

A következő öt évben, már a 2022-es parlamenti választás előtt tehát az lesz az államfő, akit a NER – Orbán Viktor – erre alkalmasnak talál, legyen szó Kövér László házelnökről vagy Trócsányi László korábbi igazságügyi miniszterről, esetleg magáról a miniszterelnökről. Legalábbis az eddigi találgatások alapján, rájuk gondolhatunk potenciális jelöltként, bár a Fidesz bárkit előhúzhat a kalapból, ami nem lenne meglepetés...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.