2021. október 2., szombat

ELLENZÉKVÁLTÁS: 66 NYERHETŐ KÖRZETBŐL 18 LETT CSAK GYURCSÁNYÉKÉ

VÁLASZ ONLINE
Szerző: BÓDIS ANDRÁS
2021.10.01.


Az éjjel zárult egyéni előválasztás eredménye, hogy a 2010 előtti időszakot kiszolgáló és/vagy magasztaló „óbaloldali” – DK-s és ősszocialista – jelölteket 60:46-ra legyőzték az új politikai generációhoz tartozók. Sőt: ha az ellenzék által jövőre a Fidesszel szemben valóban nyerhetőnek tűnő egyéni választókerületeket vesszük alapul, azoknak csupán 27 százaléka lett az „óbaloldal” magját jelentő Demokratikus Koalícióé. Noha a gyurcsányi örökséget mindenestül vállaló Dobrev Klára 35 százalékkal nyert a kormányfőjelölti meccsen, a meglepetésember Márki-Zay Péteren kívül minden induló vesztese valamelyest annak a mérkőzésnek. Elemzés.


Az előválasztás hajrájában sajátos szempontot választottunk az indulók mezőnyének áttekintéséhez. Azt vizsgáltuk: van-e esély az ellenzékváltásra, tehát érdemben más-e ez az új jelölti gárda, mint a 2010 előtti MSZP–SZDSZ-kormánycsapat. Vagy az egész szavazási műsor csak azt szolgálja, hogy Gyurcsány Ferenc klubja meg a régi szocialista pártfunkcionáriusok átmentsék magukat a jövőbe? Másképpen: vissza lehet-e szorítani az őszödi múlttal, illetve számos korrupciós történettel terhelt „óbaloldalt” a most zajló előválasztáson, ahogy a Momentum, a Jobbik, az LMP, Márki-Zay Péter és talán Karácsony Gergely is szeretné hinni?

Azzal, hogy megszületett az előválasztási végeredmény, végre a fenti kérdésekre is lehet érzelemmentes, számokra alapozott válaszokat adni. Ahogy az alábbi összeállításban látható, először öt csoportra osztottuk a 106 választókerületet. Az első kategóriába azt a 15 egyéni körzetet soroltuk, ahol 2022-ben papírforma szerint mindenképp győznie „kell” az ellenzéknek, hiszen négy évvel korábban is nyert. A második pontban az a 23 térség szerepel, ahol jövő tavasszal sikerben reménykedhet az egyesült ellenzék, mert 2018-ban 45 százalék alatti eredménnyel lett első a Fidesz-jelölt. Harmadikként azt a 21 helyet gyűjtöttük csokorba, ahol matematikai esélye biztosan van a „Stop Orbán!”-koalíciónak, hisz’ a kormánypárti induló legutóbb „csak” 45 és 50 százalék közötti teljesítménnyel győzött. Negyedikként azt a 20 zónát azonosítottuk, ahol nem tűnik esélyesnek az ellenzék, mert 2018-ban a fideszes aspiráns viszonylag simán, 50 és 53 százalék közötti voksmennyiséggel nyert. Az ötödik, s egyben a legnagyobb csoportunk 27 helyszínt tartalmaz; azokat, amelyekben csodaszámba menne a jövő tavaszi ellenzéki győzelem, hiszen 2018-ban a Fidesz-jelölt 53 százaléknál is több szavazatot gyűjtött...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.