2021. október 15., péntek

ELŐVÁLASZTÁS: SÖTÉTBEN TAPOGATÓZNAK A STRATÉGÁK, AZ ÚJ SZAVAZÓK MINDEN ELŐREJELZÉST FELBORÍTHATNAK

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: ZUBOR ZALÁN
2021.10.15.


A rengeteg bizonytalansági tényező miatt szinte lehetetlen megjósolni az ellenzéki előválasztás kimenetelét. A közvélemény-kutatók munkáját a gyorsan változó választói akarat, a reprezentatív minták összeállításának problémája, valamint a szavazás logisztikája is megnehezíti. A visszalépési huzavona idején készültek ugyan nagymintás felmérések Dobrev Klára és Márki-Zay Péter várható szerepléséről, kérdés, hogy ezek akár csak néhány nap múlva aktuálisak-e még.


Kiszámíthatatlan a választók lelkiállapota, nem lehet megbízhatóan közvéleményt kutatni, ezért az előválasztás végéig nem készítenek több felmérést – ezt Pulai András, a Publicus kutatóintézet vezetője jelentette be szerdán. Az ellenzéki előválasztás második fordulójában váratlanul kiemelt szerepet kaptak a közvélemény-kutatások: a várható esélyekkel kapcsolatos felmérések többször felbukkantak Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter visszalépéssel kapcsolatos vitáiban, Karácsony visszalépése után pedig Márki-Zay és Dobrev Klára is többször hivatkozott közvélemény-kutatásokra, amelyek szerintük azt igazolják: őket érdemes támogatni.

Az alábbiakban megnézzük, milyen felmérések készültek az előválasztások második fordulójáról, ezek közül melyek lehetnek a legpontosabbak, és hogy még milyen tényezők okozhatnak meglepetéseket...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.