2021. október 20., szerda

FORGÁCS IMRE: NINCS JOGI AKADÁLYA A JOGÁLLAMISÁGI MECHANIZMUSOK MEGINDÍTÁSÁNAK

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2021.10.19.



Mindkét „renitens” kormánynak szólt az a figyelmeztetés, hogy rövid időn belül, akár már ezen a héten is alkalmazhatja az Európai Bizottság a jogállamisági mechanizmust Magyarországgal és Lengyelországgal szemben – véli Forgács Imre, a Bajnai-kormány igazságügyi és rendészeti minisztere. Azt mondja: a lengyel kormány az igazságszolgáltatás függetlenségének felszámolására törekszik, az uniós források rendszerszintű ellopása inkább Magyarországon jellemző.


– Didier Reynders, az EU igazságügyi biztosa úgy nyilatkozott a Bloombergnek, hogy rövid időn belül, akár már ezen a héten is alkalmazhatja a jogállamisági mechanizmust az Európai Bizottság, a jogállamisági elvekkel szembemenő országokkal, például Magyarországgal és Lengyelországgal szemben. Tulajdonképpen mi ez a jogállami mechanizmus? Mit tesz lehetővé?

– Az Európai Parlament és a Tanács tavaly fogadta el azt az uniós rendeletet, amely lehetővé teszi, hogy az Európai Bizottság pénzügyi szankciókat alkalmazzon a jogállami normákat semmibe vevő tagállamokkal szemben. A rendelet elsődleges célja, hogy védje az unió pénzügyi érdekeit és az elmarasztalásról a tagállamok minősített többséggel is dönthetnek. Ennek azért van jelentősége, mert így nem működhet a lengyel és a magyar kormány elvtelen vétó-szövetsége...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.