2021. október 26., kedd

GOSZTONYI GÁBOR: A PEDAGÓGUSOK BÉRÉNEK EMELÉSE MELLETT, A PÁLYA PRESZTÍZSÉT IS NÖVELNI KELL

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2021.10.26.


Isten malmai is lassan őrölnek, hát még a kormányé, pontosabban az oktatási államtitkárságé. Főleg, ha a megkezdett sztrájktárgyalásokról van szó közte és a szakszervezetek között. Hogyan állnak a tárgyalások? Szó szerint állnak – kaptuk meg kérdésünkre a választ Gosztonyi Gábortól, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnökétől. Időhúzás folyik, pedig a béremelés szükséges ugyan, de még az is kevés. A pedagóguspálya presztízsét szintén emelni kell, és ebben már az is sokat számíthat, ha a kormány – összekacsintva a pedagógusellenesekkel – nem uszítaná a pedagógusok ellen a társadalmat, hanem belátná, hogy az oktatás valóban befektetés a jövőbe.


Mint arról a Hírklikk is beszámolt, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) október 5-én jelentette be: tavaly tavasszal létrehozott közös sztrájkbizottságukat felélesztik az oktatás problémáinak megoldása érdekében, és négy pontos követelést tártak a kormány elé. A sztrájkbizottsági tárgyalások viszonylag hamar meg is kezdődtek, október 13-án már a tárgyalóasztal körül ültek. Igaz, azzal az „aprócska” hibával, hogy a minisztérium helyettes államtitkára, Kisfaludy László és munkatársai felhatalmazás nélkül érkeztek, ráadásul az egyeztetésen a megbízólevélben csak a PDSZ szerepelt tárgyalófélként, a PSZ-t meg sem említették.

Gosztonyi Gábor azt mondja, azóta, hogy 12 nappal ezelőtt eljöttek az első sztrájkbizottsági tárgyalásról, nem történt semmi. Az államtitkárságról nem küldték el sem az emlékeztetőt, sem a szakszervezetek által vitatott eredeti megbízólevelet, sem az új megbízólevelet. Azóta sem tudják, hogy a PSZ hogyan venne részt a tárgyaláson. Azokat a „házi feladatokat”, amelyeket az első „tárgyaláson” a szakszervezetek kaptak, a PSZ és a PDSZ már teljesítette, vagyis elküldtek egy levelet az államtitkárságra, amelyben jogszabályokra hivatkozva megírták, önmagukban az Emmi képviselői valószínűleg nem illetékesek. Illetve azt is kérték, Kisfaludy helyettes államtitkár mutassa be a megbízását, azt, hogy kinek a nevében dönthet. Ugyanis a sztrájkkövetelések béremelésről szóló része biztosan nem az Emmi hatásköre, mert költségvetési vonzata van. A sztrájkbizottságnak pedig az a lényege, hogy megállapodásra felhatalmazott felek tárgyaljanak egymással. Így volt ez korábban, amikor 2013. január 22-én megszületett a megállapodás, amelyet a kormány nevében Balog Zoltán akkori miniszter írt alá...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.