2021. október 4., hétfő

HA MOST NEM ZÁRKÓZUNK FEL A VILÁGHOZ DIGITALIZÁCIÓ TERÉN, VÉGZETESSÉ VÁLIK A LEMARADÁSUNK

QUBIT
Szerző: HEGYESHALMI RICHÁRD
2021.10.04.


A magyar hálózati infrastruktúra fejlett, de a kis- és középvállalatok digitalizációja, a technológiák integráltsága és a digitális közigazgatás terén sereghajtók vagyunk. Ha felgyorsíthatjuk a digitalizáció folyamatát, a következő generáció nem versenyhátrányból indul, és biztosabb jövőképet adhatunk neki.


Digitalizáció. Az elmúlt években annyiszor, annyiféle kontextusban hallhattuk ezt a szót, hogy már nem is tudjuk, legfeljebb sejtjük az értelmét. Valami olyasmit ír körül, hogy a kertkapuba is wifit kell vezetni; hogy a falusi kisközért is Facebook-eventet szervez a leárazott konzerv kiárusítására; a digitális kompetencia meg nyilván az, hogy a közértes néninél nem készpénzzel fizetünk, hanem kétlépcsősen hitelesített Paypass-kártyával. A digitalizáció a szebb, gépesített jövő ígérete; a hiánya írástudatlanság, lemaradás, Mucsa.

Szerencsére vannak ennél konkrétabb definíciók is. A digitális fejlettség mérésére használt uniós index, a DESI (Digital Economy and Society Index) 2020-as jelentése alapján Magyarország – a digitális gazdaság és társadalom fejlettségét tekintve – ma az uniós mezőny utolsó harmadába tartozik. A DESI 5 különböző dimenzióban vizsgálja a digitalizáció mértékét:...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.