2021. október 29., péntek

JÖHETNEK A PEREK A GYURCSÁNY-ELLENES PROPAGANDAFILM MIATT

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2021.10.29.


Dobrev Klára a hírek szerint egyelőre csak az MTVA-t pereli, mert a közszolgálati rádióban a hazug Gyurcsány-film alapján tényként közölték róla, hogy ő hozott döntést 2006-ban a szemkilövésről és a rendőri brutalitásról. Az eset azonban rávilágít arra, hogy a felismerhető és beazonosítható közszereplőket hamis színben tüntették fel, róluk valótlan tényeket állítottak. Most legújabban pedig Hann Endre tette szóvá, hogy mind a személyét, mind az általa vezetett Medián közvéleménykutatót is olyan hamisan ábrázolták, hogy az egyértelműen hitelrontás.

A Gyurcsány-film egy hazug összeesküvés-elmélet alapján interpretálja a 2006-os eseményeket, azt a látszatot keltve, mintha a film a valóságot mutatná be. A film fikciós jellege mögé nem lehet elbújni, mert konkrét eseményekről szól, beazonosítható közszereplőkkel, akikről közönséges hazugságokat állítanak. Nyilvánvalóan személyiségi jogokat sért a film, mert ha valakiről valótlan tényt állítanak, híresztelnek vagy valós tényt hamis színben tüntetnek fel, azzal megsértik az illető jó hírnevét, az emberi méltóságát, a becsületét, összességében a személyiségi jogait.

A bírósági gyakorlat alapján nem szükséges, hogy az illetőt saját nevén nevezzék, a jogsértés megállapításához elég, ha a sértett felismerhető és egyértelműen azonosítható. Nem lehet hivatkozni a film fikciós jellegére, mert a filmet nem úgy promotálták, hogy egy kitaláció, aminek semmi köze nincs a valósághoz, ezért senki nem gondolja, hogy amit filmben lát, az igaz. Ellenkezőleg, a film a választások előtt azt a célt szolgálja, hogy az emberek elhiggyék a filmben látható történetet, s annak alapján alakítsanak ki véleményt a filmben beazonosítható szereplőkről...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.