2021. október 22., péntek

LASSAN ZÖLDRE VÁLTHAT A KÖZLEKEDÉSI LÁMPA, AMELY ÚJ IRÁNYT ADHAT EURÓPA LEGERŐSEBB ORSZÁGÁNAK

PORTFOLIO
Szerző: PALKOVICS MÁTÉ
2021.10.22.


Új fázisba léptek a kormányalakítási kísérletek Németországban, miután mind a választást megnyerő SPD, mind az FDP, mind pedig a Zöldek rábólintottak a hivatalos koalíciós tárgyalások megindítására, amely még inkább növeli egy hárompárti "közlekedési lámpa koalíció" megalakulását, amelyben az SPD-s Olaf Scholz lehet a kancellár. A pártok azonban valójában már hetek óta folytatnak puhatolózó jellegű tárgyalásokat, amelyek eredményei kapcsán már le lehet vonni bizonyos következtetéseket egy majdani kormány irányvonalát illetően.

Összesen 22 munkacsoport fog dolgozni szakpolitikusokkal karöltve az elkövetkező hetekben azon, hogy a pártok megegyezzenek egy koalíciós szerződésről.

Ez akár több hetet is igénybe vehet, a most hivatalban lévő nagykoalíciós kormány felállásáig például hosszú hónapokat kellett várni, a pártok most azonban ennél optimistábbak. Eddig a hivatalos kommunikáció úgy szólt, hogy még karácsony előtt szeretnék, hogy hivatalba lépjen az új kabinet. Ennek ellenére tegnap a pártok képviselői közölték, hogy már november végével le kívánnak tenni egy koalíciós szerződést az asztalra, hogy Olaf Scholzot már december első hetében beiktathassák kancellárnak.

Természetesen rengeteg kérdés merül fel annak kapcsán, hogy miként vihető véghez egy sikeres kormányzás olyan pártok között, amelyek markánsan különböző világnézetet képviselnek számos témában...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.