2021. október 27., szerda

MAGÁNVÉLEMÉNY 2006 OKTÓBER HUSZONHARMADIKÁRÓL

ÖRÜLÜNK, VINCENT? BLOG
Szerző: jotunder
2021.10.25.


Tizenöt éve volt, emlékeim szerint a televízióban láttam, hogy az Erzsébet-hídnál barikádot építettek és dobálják a rendőröket, aznap elég sokat utaztam, nem emlékszem pontosan mi történt. Három évvel később közelről láttam barikádot, láttam a köveket és a Molotov-koktélokat, amelyekkel rendőröket dobáltak, és a rendőrök segítségével jutottam ki az egyetemről, mert kicsit elfajult a helyzet. Nem féltem, fényképeket is csináltam, nem tudtam, hogy pár órával később két diákot lelőnek a rendőrök.

Nem szoktunk de Gaulle tábornokra tömeggyilkosként hivatkozni. 1961. október hetedikén Párizsban tömeggyilkosság történt, legalább ötven de talán háromszáz tüntetőt végeztek ki a párizsi rendőrök. A prefektus később miniszter lett, aztán kapott egy életfogytiglant, de nem a 61-es tömeggyilkosságért, hanem mert kiderült róla, hogy náci kollaboráns volt. Nem beszéltek Franciaországban a véres októberről, abszolút tabu volt. Aztán 1962 februárjában a párizsi rendőrség kilenc tüntetőt ölt meg a Charonne metrómegállónál. Pár éve a francia sárgamellényesek tüntetésein, amelyek teadélutánok voltak 1961 októberéhez képest, legalább 24 embernek lőtték ki a szemét vagy sebesítették meg őket úgy, hogy amputálni kellett a kezük.

Nem szoktunk Edward Heath tory miniszterelnökre tömeggyilkosként hivatkozni. 1972. január harmincadikán Derryben brit ejtőernyősök agyonlőttek tizennégy észak-ír katolikus tüntetőt. Senkit sem ültettek le, mostanában próbálnak felelősségre vonni öregembereket, akik akkor az ejtőernyősök között szolgáltak, vélhetően nem lesz bírósági tárgyalás.

Ha engem vernek meg a rendőrök 2006. október huszonharmadikán, ha eltörik az ujjam, ha kardlappal törik be a fejem, akkor most esetleg Orbánra szavazok. Nem állíthatom, hogy nem. Annyit állíthatok, hogy 2006. október huszonharmadikán semmi hasonló nem történt, ami Párizsban, Derryben vagy esetleg az ohioi Kent egyetemen az Eper és Vér idején. Amikor elszabadul a pokol, akkor elszabadul a pokol. És Pesten elszabadult, és a rendőrök levették az azonosítóikat és szándékosan sebesítettek meg embereket, de aki ezt 1956 októberéhez hasonlítja, vagy akár ahhoz a párizsi októberhez, az nem tudja mit beszél. Nem zárom ki, hogy Gyurcsánynak közvetlen felelőssége volt az ügyben, dehogy jóval kevesebb, mint de Gaulle tábornoknak a párizsi tömegmészárlásban, abban majdnem biztos vagyok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.