2021. október 11., hétfő

MÁRKI-ZAY PÉTERHEZ NEM ÖMLENEK AZ ORBÁNISTA SZAVAZÓK, DE A BALOLDALT MÁR SIKERÜLT MEGOSZTANIA

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2021.10.10.


Márki-Zay Péter mellett olyan érvek szólnak, hogy majd ő lebontja a jobboldal és a baloldal közötti válaszfalat, egyesíti a nemzetet, de egyelőre az ellenzék legmegosztóbb személyisége, mert az Orbán-ellenes szavazótábor legnagyobb részét alkotó balliberálisokat már végletesen, a gyűlölködésig ható módon megosztotta. Ez azt jelenti, hogy annak semmi jelét nem lehet látni, hogy Márki-Zay Péter a jobboldalról hozna szavazatokat, ömlenének az orbánisták hozzá, de az már most látható, hogy a baloldali liberális tömböt szétverte, és az jelentős mennyiségű szavazatot veszíthet.


Nem számoltuk, hányadik “kormányváltó nagygyűlést” tartották az elmúlt tíz évben néhány száz fő előtt a kétmilliós Budapesten, ahol ezúttal még a főpolgármester is fellépett. Az újdonság az, hogy a baloldali ellenzék újabb “csodafegyvere” ezúttal egy jobboldali politikus, aki azzal a teóriával szerezte meg a balliberális oldal támogatását, hogy ő megszerzi a “bizonytalan”, “kiábrándult” jobboldali szavazók voksait, s azzal legyőzi Orbán Viktort. Ehhez képest egyelőre nem látni mögötte egyetlen jobboldalit sem, a támogatói kizárólag a messiásváró balliberálisok.

Ennek megfelelően Márki-Zay Péter az előválasztás második fordulójának kampánynyitó rendezvényén nem a meghódítandó “bizonytalan” és “kiábrándult” jobboldali szavazókhoz beszélt, hanem a liberális baloldali szavazóknak hízelkedett, akiknek hirtelen ő lett az új messiásuk. Egyelőre Márki-Zay Péter nem Orbántól és a Fidesztől gyűjt szavazatokat, hanem a liberális baloldaltól, s annak liberális baloldali jelöltjétől, akit Orbán leváltásának akadályaként, majdhogynem ellenségeként mutat be. A liberális baloldalt fordítja önmagával szembe.

Hihetőbb lenne a koncepció, ha Márki-Zay Péternek lenne egy mérsékelt konzervatív jobboldali pártja, mérsékelt jobboldali bázisa, amelyhez csatlakozhatnának a csalódott, bizonytalan jobboldali szavzók, de ilyen nincs. Márki-Zay Péter egy szál egyedül áll mérsékelt jobboldali jelöltként a szélben, akit a balliberálisok támogatnak, mert elhitték, hogy a szélsőjobboldali Orbánt nem a liberális demokratikus szavazóknak és jelölteknek kell leváltaniuk, hanem egy jobboldalinak.

A kérdés az, hogy aki kiábrándul Orbánból, az nem ábrándul-e ki a jobboldaliságból is, ahogy az is kérdés, hogy a 2010 után Orbán szavazóvá lett “bizonytalanok” jobboldaliak voltak-e valaha? Az nem világos, ugyanis, hogy hova tűnt több százezer baloldali szavazó, és honnan lett több százezerrel több (megvezetett, megfélemlített) Orbán szavazó, hacsak nem a két halmaz azonos. Ebben az esetben számukra nem a jobboldaliság a fontos és a vonzó, hanem az orbáni propagandával szemben egy hihető, jogállami (vagyis: liberális) demokrácia reális lehetősége.

Hitelesebb lenne Márki-Zay Péter programja, ha fikarcnyi látszódna abból, hogy ő megszólította és elérte a Fidesz szavazóit, akik jelentős számban lettek a támogatói, s Orbán rettegne, mert az ő szavazói tömegesen állnak át Márki-Zay Péterhez. De egyelőre ennek nyoma sem látszik. Márki-Zay Péter a más vödréből halászik, a liberális baloldal szavazóit igyekszik maga mellé állítani, és az első fordulóban legtöbb szavazatot kapott liberális baloldali jelölt szavazóit akarja magához édesgetni. Mégpedig azzal az ígérettel, hogy majd az orbánisák is rá szavaznak...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.