2021. október 6., szerda

MEGEMELTE AZ INGATLANÁRAKAT A CSOK - NYOLC SZÁZALÉK MÁSODIK INGATLANT VÁSÁROLT BELŐLE

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Azénpénzem
2021.10.06.


Nem nőtt a gyerekvállalási kedv a CSOK hatására, megemelte viszont az ingatlanárakat. Sokaknak segített, de az igazán rászorulók csak kisebb támogatáshoz jutottak. Az igénylők 8 százaléka második lakását vásárolta meg belőle – derül ki egy tanulmányból.


A legszerényebb jövedelemmel és kis értékű ingatlannal rendelkezőknek nyújtja a CSOK a legnagyobb segítséget az otthonteremtésben. Ők viszont csak kis mértékben részesülnek a támogatási összegből – derül ki a Hitelintézeti Szemlében megjelent friss tanulmányból.

2020 végéig közel 170 ezren igényelték a támogatást. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatbázisa alapján a támogatás gyermekek számára gyakorolt kedvező hatása 2016–2019 között még nem mutatkozott meg. Ugyan 2020-ban 3,3 százalékkal több gyermek született, mint az előző évben, a 2016-os értéket még így sem sikerült elérni – jegyzi meg a tanulmány. A támogatás gyermekek számára gyakorolt kedvező hatásával kapcsolatban több tanulmány is született. Ezek szerint a CSOK-támogatás a jövőben még javíthatja a gyermekvállalási hajlandóságot, de a családpolitika sikeressége ezen a téren erősen függ az életszínvonalbeli és egyéb, erkölcsi-etikai normáktól...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.