2021. október 4., hétfő

ORBÁN SZERINT BRÜSSZEL HÁTBA SZÚRTA ŐT

KLUBRÁDIÓ
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2021.10.04.


Amerikában csodálkoznak, hogy az Európai Unió legalább bünteti a magyar kormányt az antidemokratikus intézkedések miatt, míg az amerikai konzervatívok dicsérik és piedesztálra emelik. Pence ráadásul Budapestről üzente az amerikai alkotmánybíróságnak, hogy reméli, az abortuszt tiltó törvényeknek zöld utat ad, aminek egyre több szövetségi államban szereznek érvényt, és ami ellen óriási tüntetés volt Washingtonban a hétvégén. Orbán védi az orosz, a kínai és az amerikai érdekeket is, csak valahogy az EU-val mindig baja. 

Uniós érdekekkel megy szembe a brüsszeli elit, amikor ellenzi a magyar kormány orosz és kínai kapcsolatait – ismertette az orosz TASZSZ hírügynökség Orbánnak a cseh Parlamentni Listy portálnak adott interjúját. A magyar kormányfő szerint hibázik az Unió, amikor szemellenzős politikát folytat irányukba, illetve amerikai szemmel akarja látni és megítélni a világot. Ezzel elveszti keleti piacait.

Csak azért, mert az Egyesült Államok a legnagyobb riválisának Kínát tartja, Európa nem engedheti meg magának, hogy ne használja ki az óriási piaci lehetőségeket Kínával való kereskedelemben. Orbán szerint Európának stratégiai szempontból szuverénnek kellene lennie, amihez saját katonai erővel kellene rendelkeznie és saját kereskedelmi politikával – összegezi a TASZSZ az interjút, amelyben Orbán kioktatja Brüsszelt.

A TASZSZ egy másik tudósításban foglalta össze a magyar kormányfő legfrissebb migrációs álláspontját. Orbán úgy fogalmazott, hogy Brüsszel hátba szúrta őt, pedig neki köszönheti, hogy a menekülthullámmal szemben biztosította Európa biztonságát. Leszögezte, nem változik menekültpolitikája a jövőben sem, nem enged be illegális menekülteket Magyarországra.

Az amerikaiak saját jogon döntöttek úgy, hogy kivonulnak Afganisztánból, és a következményeket nekünk kell állni. Elindult a menekülthullám és hamarosan itt lesz a határainknál is. Itt ismét úgy fogalmazott, Brüsszel a saját elitjének a foglya lett. Novemberben elfogadhatja mégis az Európai Bizottság a magyar és a lengyel Covid-féle felzárkózási programjának költségvetését, de újabb feltételeket szabhat – írja hétvégi cikkében a Reuters uniós forrásra hivatkozva.

19 ország már kapja a forrásokat hónapok óta, miközben a magyar 2600 milliárd forintnyi és a lengyelek háromszor ennyi összege továbbra is várat magára. Az év végén illetve 2022 elején várható az Európai Bíróság döntése a magyar és a lengyel kormány által benyújtott keresetéről, amelyben a jogállami mechanizmus értelmezési keretét követelték még márciusban, noha annak hatálya már januárban életbe lépett.

Az Európai Bizottság azt is nyilvánvalóvá tette, hogy a bírósági döntést megvárja, mielőtt szankcionálná a renitens országokat. Azonban az Európai Parlament ennél sokkal gyorsabb intézkedést követel, és jelek szerint hajlik erre a bizottság is, akár az elkövetkező hetekben. Márpedig a jövő évi választásokra készülve a magyar kormánynak, de a lengyelnek is szüksége van az egyre jobban apadó büdzsé feltöltésére.

A Huffington Post ezúttal Trump volt alelnökét, a demográfiai világcsúcsra hazánkba érkezett Mike Pence-t veszi tolla hegyére, mert ez is annak a jele, hogy a republikánus párt az autoriter Orbán illiberalizmusát tekinti egyre inkább modellértékűnek, követendő példának. Pence ráadásul Budapestről üzente az amerikai alkotmánybíróságnak, hogy reméli, az abortuszt tiltó törvényeknek zöld utat ad, aminek egyre több szövetségi államban szereznek érvényt, és ami ellen óriási tüntetés volt Washingtonban a hétvégén.

A cikk megjegyzi, az Európai unió legalább bünteti a magyar kormányt az antidemokratikus intézkedések miatt, az amerikai konzervatívok ezzel szemben dicsérik és piedesztálra emelik.

Ugyan még az Északi Áramlat 2 nem lépett működésbe, a Kreml viszont máris szorít Európán és engergiafegyverét bevetve támadás alá vette Európát – írja az amerikai Atlantic Council folyóirat legfrissebb elemzésében. A gáz ára azóta is rekordokat dönt, az elmúlt 1 évben 600%-kal emelkedett.

A jelenséget az elemzés a 70-es években végbement amerikai olajár-robbanáshoz hasonlítja, amit – ahogy akkor – most is politikai érdekek mozgatják a gáz árát. Hiába kötött Ukrajna 2019-ben 5 évre szóló szerződést a Gazprommal megállapodva előzetesen a gázmennyiségről, az utóbbi időben Moszkva rendre megakadályozza Kijev gázaukcióit. És minden egyes lépésnél emelik az árakat is.

A Kreml ugyanakkor azt ígéri, hogy az Északi Áramlat 2 –vel fogják kiegyensúlyozni az árakat. Mi ez, ha nem Európa zsarolása? – teszi fel a kérdést a szerző, aki nem más az amerikai folyóiratban, mint az ukrán gáztranzit üzemeltetőjének vezérigazgatója Szergej Makogon. Aki állítja, hogy az Európai Unió erőssége a jogállamiság megkövetelése, és a gázpiacok működésében is – értve ezen minden uniós gázvezetéseket – Brüsszelnek követelnie kell az egységes jogszabályozást.

Amiben Ukrajna eddig is a jövőben is partner lesz. Európa védelmi politikájának része kell legyen a gázármanipuláció felszámolása. A cikk ezzel a jogállamiság újabb aspektusát felvetve az Unión belüli konfliktusok további kiéleződésére figyelmeztet.

ITT HALLGATHATÓ MEG

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.