2021. október 15., péntek

POLT ÚJABB BEBETONOZÁSA JELZI, HOGY ORBÁN MÁR A VERESÉGRE KÉSZÜL

HÍRKLIKK
Szerző: HARKAI PÉTER
2021.10.15.


Fleck Zoltán szerint egyértelmű jel, hogy a kormányrúd elvesztésével számol az Orbán-kormány, ezért erőlteti a legfőbb ügyész kiemelését a várható kormányváltás viharából. Ám hiába az erőlködés – Polt leváltható lesz. A jeles jogszociológus arról is beszélt a Hírklikknek, hogy az Antalltól megörökölt kétharmados törvényt ideje lenne kivenni a magyar közjogi rendszerből.


Az gyakorlatilag borítékolható, hogy Varga Judit igazságügyi miniszter törvénytervezetét, ami szerint a legfőbb ügyészt nem csak kinevezni, de leváltani is kétharmados parlamenti többséggel lehessen, elfogadja a parlament. Ez a szándék alapjáraton törvényes vagy szembemegy a jogállami normákkal, visszaélés a joggal, fél évvel egy jelentős súlyú választás előtt?

– Egy kétharmados parlament természetesen sok mindent meg tud tenni, még ha a legfőbb ügyész megválasztásának kétharmados elfogadottsága egy régi szabály is, ami ránk maradt. Az viszont, hogy leváltani is csak kétharmaddal lehessen, olyan anomáliákat teremthet, amelyek messze túlmutatnak a törvényességen. Előfordulhat olyan eset, amikor kénytelen lenne elmozdítani a parlament a közjogi méltóságot, mert alkalmatlanná vált a pozíciójára vagy olyan súlyos cselekményt követ el, amikor nem feltétlenül jogilag, de morálisan is alkalmatlanná válik a pozíciójára. Márpedig a kétharmados szabály továbbra is benntartaná a rendszerben. Kettéválik az elmozdítás és az új legfőbb ügyész megválasztása: előfordulhatnak olyan esetek, amikor nem egyszerűen csak le akarja cserélni a politikai rendszer, hanem alkalmatlanná válik és veszélyezteti az egész igazságszolgáltatás működését. De elvi szinten is problémás a dolog, mert egy pillanatnyi kétharmados többség lényegében megakadályozza, hogy a parlament rendelkezhessen arról, hogy a büntetőpolitika érvényesítése miként működjön...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.