2021. november 20., szombat

„A FILOZÓFIA ÖRÖK!” – ÉLETMŰDÍJAT KAPOTT TAMÁS GÁSPÁR MIKLÓS

MÉRCE
Szerző: TREMMEL MÁRK
2021.11.20.


Kitüntetéssel ismerték el Tamás Gáspár Miklós filozófus, lapunk állandó szerzőjének, barátunknak az életművét.

A Filozófia Világnapja alkalmából a Magyar Filozófiai Társaság 2021. november 19-én, pénteken adta át életműdíját, melyet idén Tamás Gáspár Miklósnak és Steiger Kornélnak ítéltek.

„Az én szakmai pályafutásom a filozófia területén – az elbocsátások története”

Tamás Gáspár Miklós 1948-ban született Kolozsváron, és bár a hetvenes évek elején belekezdett filozófiai munkájába, kötetei sokáig nem láthattak napvilágot. Miközben sorra jelentek meg külföldön a könyvei, az életműve magyarul a mai napig hiányos. A díjátadón keserédes értékeléssel említette, hogy nem rajta múlott, hogy sokat kellett várni a köteteire.

Miközben egyebek mellett oktatott a Yale University-n, Georgetown-ban, és a Columbia Egyetemen, a szülőhazájában eltiltották, hogy tanársegéd legyen, itthon pedig elbocsátások kísérték karrierjét.

A szerző hatását nehéz felbecsülni, azonban írásai mai napig inspirálják, útmutatást kínálnak és cselekvésre buzdítják a baloldali mozgalom tagjait és szövetségeseit.

Legutóbbi 2021 februárjában megjelent Antitézis kötetéből immáron a harmadik kiadás kerül a könyvesboltok polcaira. Korábban kiadatlan írásainak gyűjteménye egységes megbecsülésnek és érdeklődésnek örvend.

A Magyar Filozófiai Társaság elismerése minden bizonnyal egyfajta szembenézés a perifériára száműzött szerző életművével. Míg nézeteit kényelmetlen politikai felismerések okán száműzték a kánon tartományaiból, Tamás Gáspár Miklós életműdíja talán sovány, de mindenképpen mérvadó támogatás, ami elismeri a filozófus gondolatainak relevanciáját.

A díjátadón Tamás Gáspár Miklós előrevetítette, hogy szerzői munkássága más formában, de folytatódik. Kifejtette, hogy a forradalmi publicisztikák időszerűsége társadalmi és történelmi problémák következményeképpen elmúlt.

Ezzel szemben, „a filozófia örök” – zárta beszédét a filozófus.

A díjátadón a Palládium-díjas Steiger Kornélt, az ELTE BTK egyetemi docensének eredményeit a Magyar Filozófiai Társaság szintén életműdíjjal ismerte el.

Tamás Gáspár Miklós rendszeres közreműködője a Mércének.

A kitüntetett gondolkodó hetvenedik születésnapjára a Mérce újra publikálta korábban megjelent írásait.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.