2021. november 7., vasárnap

A MÉLTATLAN HALÁLLAL ELHUNYTAKRÓL

MÉRCE
Szerző: ORBÁN NIKI
2021.11.06.


A Város Mindenkié Csoport minden évben tart megemlékezést a méltatlan halállal elhunyt hajléktalan emberek kopjafájánál az Új Köztemetőben halottak napján. Azon gondolkoztam, vajon létezik-e méltó halál? Azok az emberek, akikről emlékezünk, biztosan nem a méltó módot kapták sorstörténetük végállomásán.

Évről évre sajnos egyre több ember válik kiszolgáltatottá az időjárás szeszélyeinek. Egyre több ember kerül az utcára, a rideg, fagyos éjszakába. Fontos tudnunk, hogy legtöbb esetben nem maguknak köszönhetik azt, hogy az utcán kénytelenek álomra hajtani a fejüket. Sajnos rendszerszintű problémák húzódnak meg a háttérben.


Az önkormányzati lakásállomány igen csekély számú lakásában még ott van az otthon melegének és békességének lehetősége. Kirekesztő társadalmunkban nagyon könnyű okot találni arra, hogy valakit kirúgjanak a munkahelyéről.

Ha nincsen pénzed, nem tudod fizetni a lakásod bérleti díját és villámgyorsan tetemes adósságot halmozol fel a közszolgáltatók és az önkormányzat irányában. Ha közfoglalkoztatott vagy, olyannyira kevés a jövedelmed, hogy el kell döntened: eszel vagy lakbért fizetsz, ha történetesen van egy-két gyermeked. Ha nem szeretnéd, hogy kiközösítsék a társaik az iskolában, meg kell venned a trendi ruhát, telefont, mert csak igy vesznek emberszámba téged. A beiskoláztatás horrorisztikus árairól még nem is beszéltünk. Egyszer csak azon kapod magad, hogy megjelenik nálad a gyámügy. Védelembe veszik a gyermekeid.

Mindenki megtapasztalta már valamelyik szerette elvesztését, gondolj bele, milyen érzés, amikor látod a kisbuszt elindulni, benne az ablakokhoz tapadt, síró gyermekeddel. Innen már csak egy állomás a végrehajtó megjelenése a „sosemvolt” lakásod előtt és a rendőrség segítségével már mehetsz is az alujáróba. Sose tapasztald meg, milyen az első éjszaka!
...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.