2021. november 7., vasárnap

HOGY VAN AZ, HOGY AZT KÉPZELJÜK, IGAZUNK VAN, PEDIG DEHOGY?

TED / VIDEO
Szerző: JULIA GALEF
2021.


Képzeljék magukat egy pillanatra egy csata hevébe, katonaként. Talán római gyalogosok, vagy íjászok a középkorból, esetleg zulu harcosok. Helytől és időtől függetlenül vannak dolgok, amelyek nem változnak. Adrenalinszintünk megemelkedik, cselekedeteinket mélyen belénk ivódott reflexek határozzák meg, amelyek abból a szükségletből erednek, hogy megvédjük magunkat és a mieinket, és le kell győzzük az ellenséget.



00:34

Most képzeljük magunkat egy nagyon másmilyen szerepbe, egy hírszerzőjébe. A hírszerzőnek nem támadnia vagy védekeznie kell, hanem megértenie a helyzetet. Ő az, aki kimegy, feltérképezi a területet, azonosítja a lehetséges akadályokat. A hírszerző remélheti, hogy felderíti, hogy mondjuk, van egy híd, amely megfelelő helyen keresztezi a folyót, de legfőképp, tudni akarja a lehető legpontosabban, hogy mi van ott valójában. A valóságban a hadseregben katonára és hírszerzőre egyaránt szükség van. Gondolhatunk e kettőre akár úgy is mint bizonyos gondolkodásmódokra, annak szimbólumára, miként dolgozzuk fel mindennapi életünkben az információt és a gondolatokat. Arról próbálom ma meggyőzni önöket, hogy a jó helyzetértékelés, a pontos előrejelzés és a helyes döntés képessége leginkább gondolkodásmódunktól függ.

01:30

Hogy bemutassam, miként működnek ezek a gondolkodásmódok, a 19. századi Franciaországba viszem vissza önöket. ahol ez az ártatlanul kinéző papírcetli elindította a világ egyik legnagyobb politikai botrányát. A papírt a francia vezérkar egyik tisztje fedezte fel 1894-ben. Széttépve hevert egy papírkosárban. A darabokat összeillesztve rájöttek, hogy a tisztek közül valaki hadititkokat ad el a németeknek...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.