2021. november 28., vasárnap

AZ OMIKRON MEGJELENT EURÓPÁBAN, FRANCIAORSZÁGBAN KVÁZI KÖTELEZŐ LESZ A HARMADIK OLTÁS, BIDEN A VAKCINASZABADALMAK FELOLDÁSÁT SÜRGETI – HÍRÖSSZEFOGLALÓ A JÁRVÁNYRÓL

MÉRCE
Szerző: CZÉKMÁN BENDEGÚZ
2021.11.27.


Az elmúlt napok történései arra engednek következtetni, hogy a 2020 tavaszán kezdődő koronavírus-járvány még sokáig velünk marad. Az alábbiakban a pandémia alakulásának néhány legfontosabb új fejleményét igyekszünk röviden összefoglalni.

Omikron-variáns – a várható ötödik hullám főszereplője?

November 11-én egy olyan új variánsát azonosították a vírusnak Botswanában majd a szomszédos Dél-Afrikában, amelynek tüskefehérjéjében 32 különböző mutáció található.

Miközben még nagyon keveset tudunk a vírus ezen új válfajáról, a kutatók szerint könnyen elképzelhető, hogy nemcsak fertőzőbb, mint a járvány negyedik hullámát világszerte berobbantó, először Indiában azonosított delta variáns, de a vírus elleni védőoltásoknak is ellenállóbb.

A hivatalosan B.1.1.529-nek hívott vírusmutációt az Egészségügyi Világszervezet pénteken omikronra keresztelte és rögtön felvette az aggodalomra okot adó variánsok listájára. Abban reménykedve, hogy az új variáns terjedése még megfékezhető, sok helyen (például Magyarországon is) beutazási tilalmat rendeltek el az afrikai kontinens déli részén található országok esetében. Az Európai Unió tagállami már tegnap megállapodtak, hogy megtiltják a beutazást az Unió területére Dél-Afrikából, Botswanából, Mozambikból, Eswatiniből (korábbi nevén: Szváziföld) Lesothoból és Namíbiából. A döntést élesen bírálták az érintett afrikai államok kormányai akik szerint a lépéssel a világ országai mintha megbüntetni akarnák őket azért, mert a vagyonos régiók vakcina-felhalmozásának következtében nem tudnak nagyívű oltási kampányokat szervezni, amelynek következtében a vírus szabadon terjedhet.

Ráadásul úgy tűnik, hiábavaló volt a gyorsléptékű bezárkózás: az egészségügyi hatóságok a mai nap folyamán két állampolgár szervezetében is azonosították a koronavírus omikron-variánsát az Egyesült Királyságban.

A hírre a Boris Johnson vezette brit kormány újabb korlátozásokat vezetett be, kötelezővé téve a maszkviselést az üzletekben és a tömegközlekedésen.

Az omikronról egyelőre keveset tudni, így az sem világos, mennyire ellenálló az elmúlt közel egy évben a járványkezelés egyik legfontosabb eszközévé váló védőoltásoknak. Kutatók szerint valószínűsíthető, hogy a vakcinák által nyújtott védettség az új variánssal szemben alacsonyabb, azonban nehezen tartják elképzelhetőnek, hogy az oltások teljesen hatástalannak bizonyulnának. Az ATV-nek nyilatkozva az mRNS-technológiát használó oltóanyagok kifejlesztésben részt vevő Karikó Katalin elmondta, amennyiben szükség lenne rá, a Pfizer-gyógyszervállalat egy hónapon belül képes lenne módosítani az oltásán hogy az megfelelő védettséget nyújtson az omikron ellen, az új vakcina pedig 100 napon belül akár kiszállítható is lenne...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.