2021. november 11., csütörtök

COVID19 – A POLITIKA FOGLYUL EJTETTE A SZAKMÁT

HÍRKLIKK
Szerző: RÉDEI OTTÓ
2021.11.11.


Egyre jobban tombol az újabb koronavírus járvány. A fertőzöttek száma hetente megduplázódik, de még ennél is ijesztőbb, hogy máris többen vannak lélegeztetőgépen, mint tavaly ilyenkor. Különösen aggasztó, hogy élesen eltér egymástól kormány és az szakemberek véleménye arról, miképpen kellene úrrá lenni az újabb járványon. Erről beszélgettünk dr. Rékassy Balázs orvossal, egészségügyi szakközgazdásszal.


Ez a mostani, a negyedik hullám van olyan súlyos, mint az előzőek?

– Attól tartok, hogy igen, és a helyzet egyre romlik. Soha nem tudjuk, mikor lesz egy járványnak vége. Eléggé arcul is csapott bennünket ez a negyedik hullám és főleg az, hogy most Közép- és Kelet-Európa a járvány gócpontja.

Mi ennek az oka?

– Több is van. Egyrészt az emberek szó szerint beleuntak a járványba, a különböző korlátozásokba. A régi életüket akarják élni. Azt hittük, ha megfelelő számú embert oltunk be, akkor ezzel véget vethetünk a járványnak. Időben el is indult az oltási kampány itthon, és Magyarországon eléggé korán sok embert időben sikerült meggyőzni az oltás fontosságáról. De aztán, a nyár második felére már kiderült, hogy akik eddig nem oltatták be magukat, azok ezután sem akarják. Így Magyarország mostanra az átoltottság terén az európai alsó középmezőnybe került. Gond az is – és ez a második ok –, hogy a jelenleg tomboló, úgynevezett Delta variáns sokkal fertőzőbb, mint az eredeti vírus volt...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.