2021. november 12., péntek

EZÉRT VESZÉLYES, HOGY KIMARADUNK AZ UNIÓS KÖZÖS PFIZER-BESZERZÉSBŐL

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: ZALÁN ZUBOR
2021.11.12.


Magyarország a korábban rendelt, raktáron maradt vakcinákra építi a koronavírus elleni védekezést, ezért sem vesz részt az EU közös Pfizer vakcinabeszerzési programjában. Valóban sok vakcinát tettünk félre, azonban az EU nemcsak az eredeti, hanem az újonnan kifejlesztendő oltásokat is előrendelte, amelyek mindenképpen hiányoznak majd Magyarországról. Ezek hiánya fájdalmas lehet, ha megtörténik az, amitől az immunológusok tartanak, azaz a vírus egy szökevényvariánsának megjelenése.


Az Európai Bizottság májusban írta alá a sorrendben harmadik vakcinabeszerzési szerződést a Pfizer és BionTech gyártókkal, a megállapodás szerint az uniós tagállamok között 1,8 milliárd adag koronavírus elleni oltóanyagot osztanak el a 2021 vége és 2023 közötti időszakban. Nem sokkal az aláírás előtt Gulyás Gergely a Kormányinfón közölte, hogy Magyarország nem vesz részt közös vakcinabeszerzésben, ezzel hazánk az egyetlen uniós ország, amely kimaradt a programból.

A terv szerint Magyarország 2023-ig 19 millió adag Pfizer-vakcinát kaphatott volna, amelyekért 120 milliárd forintot kellett volna fizetnie az államnak.

A készletben és magyar vakcinában bízik a kormány...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.