2021. november 5., péntek

FELPÖRGETTÉK A KORRUPCIÓT, HOGY ORBÁN BEFOLYÁSÁT MEGTARTSÁK A VÁLASZTÁSOK UTÁN IS

KLUBRÁDIÓ
Szerző: Klubrádió
2021.11.05.


Nyáron folytatódtak a korrupciógyanús ügyek Magyarországon, sőt a közpénzek felett őrködő szervezetek szerint mintha a kormány fel is pörgette volna a közpénzek ellenőrizetlen kiszórását annak érdekében, hogy Orbán Viktor egy esetleges választási veresége után is fenntarthassa befolyását.
A Társaság a Szabadságjogokért és a K-Monitor jogvédő és korrupcióellenes szervezetek egy éve bizonyos időszakonként jelentést készítenek a jogállamiság eróziójáról és a korrupció közpolitikai eszközzé emelése terén történt legújabb fejleményekről. Vincze Orsolya, a K-Monitor munkatársa a Reggeli gyorsban az 5. korrupciófigyelési jelentésről beszélt.

Az 50. oldalas jelentés a nyári időszakkal foglalkozott, amire Vincze Orsolya szerint az volt a jellemző, hogy a "káros tendenciák intenzívre kapcsoltak", és egyre nagyobb és egyre több ágazatot kiszerveznek NER-közeli kormány-közeli személyeknek, szervezeteknek. és most már látszik, hogy ehhez nincs köze a koronavírushoz, hanem ahhoz van köze, hogy bebiztosítsa Orbán Viktor közvetlen befolyását arra az esetre is, ha netán elveszítené a választásokat.

Ezeket a híreket bárki olvashatja az újságokban, mondta Vincze, ők viszont egy olyan szempontrendszer szerint értékelik őket, hogy mennyiben járulnak hozzá a jogállam leépítéséhez, illetve hogy hogyan élnek vissza a hatalommal. A mostani termésben benne vannak például a 35 évre adott koncessziók, az, hogy tovább folytatódott komplett ágazatok kiszervezése, továbbá a járvánnyal kapcsolatos adatok eltitkolása. Ez utóbbira Vincze azt mondta, hogy hiába lett a nyáron jobb a helyzet, de a közérdekű adatokkal kapcsolatban továbbra is egyhelyben topognak, és az erre kötelezett állami szervek három hónap után sem adják ki az igényelt adatokat.

Az utóbbi időszakban ritkábban de személyre szabott jogalkotási esetek is voltak, illetve a közérdekű vagyonkezelő alapítványokba juttatott eszméletlen mennyiségű vagyon, amit senki sem fog tudni ellenőrizni a jövőben. Vincze szerint ez utóbbi a legkárosabb fejlemény, és szerinte a parlament előtt van most is olyan törvénymódosítás, ami tovább fokozhatja az ellenőrizetlen vagyonkimentéseket.

Bognár István, az MCC regionális képviseletvezetője, Orbán Balázs, az MCC kuratóriumának elnöke, a Miniszterelnökség államtitkára, Papp László polgármester és Kósa Lajos, a térség fideszes országgyűlési képviselője (b-j) az Aranybika szálló jövőjéről tartott sajtótájékoztatón Debrecenben 2021. május 6-án. Az eklektikus stílusban, Hajós Alfréd tervei alapján 1915-ben épült szálló lesz a jövőben a Mathias Corvinus Collegium (MCC) tehetséggondozási és oktatási programjainak debreceni központja.
Fotó: Balázs Attila
 

Vincze két esetet is összekapcsolt, a Norvég Alap és a helyreállítási terv pénzeit, mert azt látták, hogy külső finanszírozók követelményeket fogalmaztak meg a pénzek érkezéséért cserébe, például, hogy a civilek oszthassák el a Norvég Alap civil pénzeit, ezért a kormány simán lemondott a támogatásról, és helyette csinált egy saját programot, hasonló értékben, csak adófizetői pénzből, és ezek kedvezményezettjei döntően fideszes települések lettek. A helyreállítási alapnál is hasonló a helyzet, a helyreállítási terv kötelezettségeket is tartalmaz, de a kormány nem hajlandó ennek a terhét felvállalni, inkább hatalmas devizaadósságot vett fel.

ITT HALLGATHATÓ MEG, ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.