2021. november 7., vasárnap

GYURCSÁNY, A BŰNBAK

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: VÁSÁHELYI MÁRIA
2021.11.05.


Ha egyszer elkészül a legújabb kori politikai manipuláció technikáiról szóló kézikönyv, iskolapéldaként bizonyosan belekerül az őszödi beszéd immár másfél évtizedes története, amely magában hordozza mindazokat a sajátosságokat, ahogyan szuperintenzív, hazug gyűlöletpolitikával azokat is sikeresen lehet manipulálni, akik szem- és fültanúi voltak egy eseménysorozatnak, és azokat is, akik még nem is éltek a történet idején. Az őszödi beszédből és a 2006 őszén történtekből mára nem őriz mást a közös emlékezet, mint a Fidesz által mantrázott „kurva országot”, „hazugságbeszédet”, a „szemkilövető Gyurcsányt”, a „rendőrterrort”, arra azonban, hogy valójában mi történt 2006 szeptemberében és októberében, majd azt követően, már azok sem igen emlékeznek, akik végigélték és nyomon követték a történteket. Így aztán nem meglepő, hogy még 15 évvel az események után is ezzel a hazug mantrával akar választást nyerni a Fidesz.

Elsősorban persze az érdemi mondanivaló hiányát, az ötlettelenséget és a hatalomban való elbutulást jelzi, hogy a 2006-os „sajnálatos események” után, a tizenegy éve kormányzó Fidesz–KDNP az „őszödi beszéddel” és a „gyurcsányozással” kanyarodik rá a 2022-es választási évre, és minden valószínűség szerint ez áll majd a kormánypártok kampányának fókuszában is, némi migránsozással és sorosozással kiegészítve. Ez jelzi, hogy maga a kormány is úgy ítéli meg, az eltelt három kormányzati ciklus, a több mint egy évtized hatalomban töltött idő, a folyamatos alkotmányozó többség nem ad elég muníciót ahhoz, hogy meggyőzze a szavazókat arról, érdemes ismét rájuk szavazni. Ők maguk sem bíznak az elért eredmények meggyőző erejében, az unalomig sulykolt sikerekben, egyetlen kijátszható kártyájuknak a lakosság ijesztgetését, az ellenféllel szembeni gyűlöletkeltést látják. A Fidesz nevű gazdasági és politikai maffia, amely saját állítása szerint minden ránk leselkedő veszélytől megóvta az országot, legyőzött gazdasági válságot és egészségügyi járványt, felszámolta a mélyszegénységet, megteremtette a „munkaalapú társadalmat”, és Magyarországon immár mindenkinek vidámabban süt be a nap az ablakán, kizárólag negatív kampányban képes gondolkodni. Ráadásul ezt is másod- és harmadlagos frissességű, lejárt szavatosságú poénokkal próbálja eladni, miközben legfőbb politikai szövetségese a rövid emlékezet, a tájékozatlanság és a butaság. Ennek a gyűlöletpolitikának a sikeréhez azonban akarva-akaratlanul jelentős mértékben hozzájárulnak azok az ellenzéki szavazók is, akik vagy áldozatul esnek a Fidesz mindent átható gyurcsányozásának, vagy személyesen érdekeltek a narratíva fenntartásában.

A „gyurcsányozás” megfelelő eszköz lehet az elkötelezett kormánypárti szavazók mozgósításához, de aligha van hatása azokra, akik bizonytalanok abban, elmennek-e szavazni, és ha igen, kire adják voksukat a választásokon...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.