2021. november 24., szerda

HOVÁ TŰNT MAGYARORSZÁGRÓL 5 MILLIÓ DÓZIS VAKCINA?

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: B1.HVGBLOG.HU
2021.11.24.


Megérkezett Magyarországra a 49. Pfizer-szállítmány, ezzel a német-marikai vakcinagyártó teljesítette a vállalását, összesen 10,9 millió adag oltóanyagot szállított az országba. A Pfizer/BionTech Comirnatyja a legtöbbet használt, legnépszerűbb Sars-Cov-02 elleni vakcina Magyarországon, eddig több mint 7 millió dózist adtak be belőle nálunk.


Ennek ellenére az Orbán-kormány a tavasszal nem kért az EU jövő évi rendeléséből, amivel lemondott 19 millió adag, 2022-re és 2023-ra rendelkezésre álló Pfizer-oltóanyagról.

Mindezt közvetlenül azután, hogy lemondta a már leszerződött másik mRNS-vakcinát, a Modernát is. Akkor ezt azzal indokolta, hogy túl drágák (noha mindkettő jelentősen olcsóbb, mint a veszélyeztetett korcsoportok számára hatástalan kínai Sinopharm/Vero Cell), nem lesz rájuk szükség (bár már akkor is valószínű volt, hogy a járvány ellen emlékeztető oltásokkal kell védekezni), valamint hogy van elegendő vakcinája az országnak.

- Gulyás kancelláriaminiszter egy keddi parlamenti meghallgatáson azt mondta, nem kell aggódni, mindenkinek jut elég oltóanyag, összesen mintegy 10 millió van raktáron.

- Az Operatív Törzs 3 nappal korábban az ATV Híradót ugyancsak úgy tájékoztatta, 10 millió adag vakcina áll még rendelkezésre, ebből körülbelül 80%-a nyugati gyártmányú oltóanyag.

Tízmillió meglévő vakcina rendben is volna. Ha nem állna fent az a pici probléma, hogy

nem 10, hanem 15 millió oltóanyagnak kellene még raktáron lennie...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.