2021. november 29., hétfő

ITT AZ IDEJE, HOGY A SZAKSZERVEZETEK IS BESZÁLLJANAK A LAKHATÁSI VÁLSÁG ELLENI KÜZDELEMBE!

MÉRCE
Szerző: JUHÁSZ VANESSZA
2021.11.29.


Akár munkahelyi kollégáinkról, akár nehéz sorsú embertársainkról, akár közös társadalmi ügyekről beszélünk, a szolidaritás rendkívül fontos dolog. Ha tudatosítjuk, hogy a rendszer problémái nem csak egyéneket érintenek, hanem mindenkire kihatással vannak, elindulhat a lehetséges megoldások felé vezető kollektív cselekvés. Így van ez a lakhatási válsággal is, amely nem csak a hajléktalan emberek vagy a mélyszegénységben élők problémája, de a középosztálybeli és pályakezdő fiatalokra is hatással van. Ha pedig a cél egy szolidáris és igazságos lakáspolitika megalkotása Magyarországon, akkor bizony kollektív cselekvésre van szükség, a döntéshozók számára ugyanis aligha élvez prioritást a téma.

A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) most arra keres alternatívákat, hogy a szakszervezetek hogyan vegyék ki részüket a lakhatási válság elleni küzdelemben. A SZEF több civil szervezettel együttműködve szervez képzéseket aktivistáknak a témában, illetve felmérik a dolgozók lakhatással kapcsolatos igényeit, hogy azokra lokális, majd rendszerszintű megoldásokat dolgozzanak ki. A Mérce Dvorácskó Balázzsal, a SZEF szervezési titkárával beszélgetett a szakszervezetek lehetehetőségeiről, az aktivizmusról és magáról a képzésről.

A projekt elsődleges célja, hogy bizonyos társadalmi problémákat, civil szervezetekkel együttműködve integráljanak a szakszervezet feladatai közé. A SZEF több lakhatással foglalkozó szervezetet is megkeresett, akik különböző módokon járultak hozzá a projekthez. Ennek az együttműködésnek volt az első állomása a Periféria Központ (PK) gondozásában, a Szolidáris Gazdaság Központ (SZGK), a SZEF és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) közreműködésével megjelent Szakszervezetek és lakhatás: nemzetközi példák, hazai lehetőségek című kiadvány, amely több oldalról járja körül a munkás érdekképviselet és a lakhatási mozgalmak viszonyát, együttműködési lehetőségeiket, rávilágítva arra, hogy a kapitalista rendszerben a lakhatás kommodifikálódása, vagyis áruvá válása miatt ezen mozgalmak egymás szükségszerű szövetségesei...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.