2021. november 17., szerda

JÖHET MÉG NAGYOBB ÜTEMŰ KAMATEMELÉS - NAGYOT VÁLTOZOTT, DE MÉG TOVÁBB IS VÁLTOZIK A VILÁG

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Azénpénzem
2021.11.17.


Ugyan a korábbi kétszeresével, 0,3 százalékponttal emelte az alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank (MNB), sokaknak ez így is csalódás volt. Sajnos azonban, ami késik, nem feltétlenül múlik, a döntést kommentálva a jegybank alelnöke azt érzékeltette, hogy decemberben – ha nagyon muszáj – akár nagyobb léptékű szigorítás is jöhet.


Mától már 2,1 százalékra rúg a jegybanki alapkamat, amire utoljára 2015 tavaszáig volt példa. Akkoriban egy kamatcsökkentési ciklus egyik állomása volt a 2,1 százalék. Az egyik állomás kifejezés most is használható, de az előjel ellentétes. Mostanában az emelés van napirenden. Egyre inkább úgy tűnik, hogy ez még meglehetősen sokáig tarthat.

Körülbelül egy hónappal ezelőtt az MNB alelnöke, Virág Barnabás arról beszélt: a kérdés már nem az, hogy az infláció átmeneti vagy tartós, hanem az, hogy tartós vagy még tartósabb lesz-e. Akkor viszont még tartotta magát a jegybank a korábbinál lassúbb kamatemelési léptékhez. Annak ellenére, hogy a drágulás éppen akkor váltott durvábbra. Mindez pedig nyilvánvalóan a forint árfolyamát sem hagyta érintetlenül.

Virág Barnabás a tagnapi döntést követően újabb szakaszról beszélt. Visszaváltanak az erőteljesebb ütemű kamatemelésre, az emelés így 0,3 százalékpont lett. Sokan ennél sokkal erőteljesebb lépést vártak (akár egy teljes százalékpont is szóba került). Virág érzékeltette, hogy decemberben – ha nagyon muszáj – akár nagyobb léptékű szigorítás is jöhet, de alapvetően akkor is további 0,3 százalékpontos emelés várható...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.