2021. november 29., hétfő

KESERŰEN CSALÓDHATNAK A JÖVŐ NYUGDÍJASAI - SOKAN NINCSENEK TISZTÁBAN A SZÁMÍTÁSI SZISZTÉMÁVAL

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Azénpénzem
2021.11.29.


Az idő előrehaladtával egyre kevesebb az időskori lehetőségeket övező illúzió – derült ki egy kutatásból. Az már biztos, hogy százezrek nyugdíjkilátásai romlanak jövőre. Közben a megtakarítások egyre kevésbé képesek ellentételezni a drágulást.


Jövőre a 400 ezer katás járulékalapja minden esetben kisebb lesz, mint a minimálbér, így minden szolgálati idejüket arányosítani kell. Az ő nyugdíjuk a nagyon alacsony járulékalap és a zsugorított szolgálati idő miatt siralmas lesz – hívta fel a figyelmet Farkas András nyugdíjszakértő. Az idén még „csak” az 50 ezer forint tételes adót fizető katás vállalkozókat fenyegette a kettős veszedelem (a rövidebb szolgálati idő és az eleve alacsonyabb összegű járandóság). 2022-ben azonban a minimálbér és a garantált bérminimum emelésével a 75 ezer forint tételes adót fizető katások is ebbe a körbe kerülnek.

A szakértő számításokkal is leírta a helyzetet. Kimutatta például, hogy aki egész évben emelt összegű tételes adót fizető katás, az év 365 napja helyett mindössze 329 nap szolgálati időt szerez jövőre. Az 50 ezret fizetők helyzete még rosszabb, nekik mindössze 197 napos szolgálati idő jön majd össze. (További részleteket, táblázatokat és jogszabály-ismertetőt itt talál.)

Tapasztalataink szerint nagyon sokan nincsenek tisztában a nyugdíjszámítás szisztémájával. Az időskori járandóság az egész ledolgozott időszakra (még most is tartja magát az a téves elképzelés, hogy a nyugdíj előtti évek – mint az egykor volt – jobban számítanak) jutó átlagbér korrigált összege. Utóbbihoz a szorzószámot minden év márciusában hirdeti ki a kormány. Az így kijött összeg azonban csak azoknál jelenti egyben a nyugdíjat is, akik legalább 50 éves szolgálati viszonyt tudnak felmutatni. A minimumként meghatározott 15 év szolgálati viszonyhoz 0,43 szorzószám dukál. Ez azt jelenti, hogy ha például 200 ezer forintra jön ki az átlagbér, akkor a megállapított nyugdíj 86 ezer forint...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.