2021. november 20., szombat

MÁRKI-ZAY ÚJABB NEMZETKÖZI FÓRUMON MUTATKOZOTT BE

HÍRKLIKK
Szerző: HírKlikk
2021.11.19.


„Magyarország abszolút objektíven szemlélve, már nem demokrácia. Nincs joguralom, nincs sajtószabadság, a választások pedig nem szabadok és nem tisztességesek. De van még remény az ellenzék győzelmére, amire égető szükség van” – szögezte le Márki-Zay Péter az amerikai Atlantic Council Intézet által rendezett beszélgetésen. Az ellenzék miniszterelnök-jelöltjével a Közép-Európa Hét keretében beszélt az amerikai szervezet tanácskozásán.


Az Atlantic Council honlapján közvetített és jelenleg is megnézhető beszélgetésben Márki-Zay beszélt a magyarországi helyzetről, illetve arról, hogy a nemzetközi közösség hogyan tud segíteni a magyaroknak. Mindenekelőtt leszögezte, hogy ő maga konzervatív nézeteket valló, hívő keresztény, aki személy szerint ellenzi a terhesség-megszakítást és a válást. Ám meggyőződését fejezte ki, hogy egy ország kormánya sem tilthatja meg a válást vagy az abortuszt. Azt is közölte, hogy a szabad piacgazdaság és a zöld politika híve. A magyar miniszterelnökről pedig kijelentette, „Ami Orbán urat illeti, nem tekintem sem kereszténynek, sem konzervatívnak”. Ezzel kapcsolatban felidézte, hogy Orbán Viktor hány politikai fordulatot tett karrierje során, illetve elmondta, szerinte jó ideje egypárti állam kiépítésére törekszik. Mindeközben terjed a korrupció, és Orbán a haverjai gazdagításán fáradozik – hangoztatta Márki-Zay Péter. Hozzátette, hogy Orbán menet közben konszolidálja a hatalmát, egyebek között olyan módszerekkel, mint a média kézben tartása. „Ha pénzről van szó, Orbán nem ismer semmiféle értéket. Nem fontos, hogy kommunizmus, vagy fasizmus. Számára a korrupció az egyetlen érték” – szögezte le.

Miközben Orbán az Európai Unióban feszültségeket szít, Márki-Zay maga „szilárdan hisz a föderális Európában”, és ezt taglalva, arra is kitért, hogy a magyarok nagy többsége ugyancsak így vélekedik. Példaként idézte fel az európai integrációra az Osztrák-Magyar Monarchiát, rámutatva: a monarchia talán sikeresebb is volt, mint az EU néhány struktúrájának mai működése. „Kétségtelen, hogy az Európai Uniónak problémái vannak, de a megoldás nem a kevesebb, hanem a több Európa” – húzta alá...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.